Ca să scapi nemușcat nu ai nevoie nici de viteza unui atlet, nici de mușchii unui culturist, câteva secrete despre comportamentul patrupezilor îți vor fi de ajutor. Și nu doar ție, ci și membrilor mici din familia ta.
"S-au mai schimbat lucrurile de acum câțiva ani când câinii erau o obișnuiță pe stradă. În condițiile în care sunt puțini și răzleți, câinii și-au mai pierdut din atitudinea războinică. Dar sunt situații în care dacă noi nu suntem în grup și trecem singuri pe stradă putem fi surprinși.", a spus Cătălin Cornea, specialist în drenaj şi comportament canin.
Cea mai importnată regulă este – NU fugi.
"Deci putem la fel de bine să rezolvăm situații rămânând pe loc și întorcându-ne cu fața către ei. Cu atât mai mult dacă ne aplecăm un pic asupra lor sau ne așezăm pe vine, cu condiția să nu fie mai mulți și să încerce să ne încojuare, ei vor rămâne la distanță, se vor limita la lătrat, după care, puțin câte puțin, îl calmăm privind în altă parte. Privind în altă parte, în limbajul lor uzual, acesta este un semnal de calmare, care îi liniștește. Apoi, ne îndepărtăm. În așa fel încât să nu îi dăm impresia câineului că ne retragem, se declanșează instinctul de vânătoare și vine să ne agațe.", mai spune Cătălin.
Dacă ai în mână o geantă sau o haină, direcționează acest obiect între tine și câine. Acesta îl va înhăța, iar tu poți trage de el în același timp pentru a mări distanța dintre voi.
"Nu știu dacă ați văzut clipuri cu câini în casă în care pisica familiei stă în ușă sau stă într-un spațiu, câinile nu se mai apropie, nu mai trec, deci presiunea spațiului este percepută instant de către câine. Asta trebuie să facem și noi cu câinii, deși ne este greu.", a mai spus specialistul.
Dacă un câine mârâie, își scoate colții, își zburlește părul, își ridică urechile și coada înseamnă un singur cuvânt – amenințare.
"Dacă a apucat să ne muște, că a venit și s-a furișat, este clar că strigi. Te întorci către el și pui presiune, ei de obicei atacă cu o primă reacție și se retrag și apoi așteaptă să vadă ce întâmplă și să încerce din nou, dacă încearcă, dar de obicei nu atacă.", mai spus specialistul în dresaj.
Pe de altă parte, conflicte între câine și om nu există doar pe străzi. Deseori, părinții povestesc despre neînțelegerile dintre copil și patruped.
"Dacă vine copilul pe spațiul deja revendicat de câine, acesta va fi atenționat cu o privire ciudată, cu o mimică ciudată, cu poziția capului și a corpului care spune că el este tensionat. Dacă mai și mârâie, e clar că ar trebui să se retragă copilul. În general, când câinele doarme sau deja stă într-o poziție de relaxare să nu te topești tu și să zici „vai, dar cum stă el, ca un ursuleț” și să te duci peste el, pentru că atunci poate mușca.", mai spus Cătălin.
De asemenea, atât adultul, cât și copilul trebuie să păstreze distanța atunci când animalul are hrană în preajma lui, întrucât poate deveni agresiv.
Ca să evităm să facem din câinele nostru un câine agresiv, cu probleme, cu tulburări, trebuie noi să cunoaștem comportamentul lor, regulile astea de bază. Cu copiii noștri, că revenim la ideea de copil și câine, trebuie să facem la fel, să îi învățăm că există limite în a aborda patrupedul familiei.