Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să ne păstrăm locul de muncă cât mai mult timp

Cum să ne păstrăm locul de muncă cât mai mult timp

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:52 16 Feb 2023 Modificat la 15:52 16 Feb 2023
cum sa ne pastram locul de munca cat mai mult timp
Cum să ne păstrăm locul de muncă cât mai mult timp

Cel mai important în anul 2023, când recesiunea ne sperie pe toți, este să încerci să obții abilități noi, care te vor face dificil de înlocuit. Angajatorii sunt foarte atenți la păstrarea angajaților care pot menține sau chiar crește veniturile.

"Obținerea unui loc de muncă stabil depinde de tipul de pregătire, tipul de atitudine, tipul de caracter, tipul de comportament. Ca să îți poți menține locul de muncă și să fie 100% stabil, tu trebuie să te intregrezi în familie, respectiv în familia din care faci parte.", a spus psihologul Radu Leca.

Integrarea în echipă și asumarea unor responsabilități care ți se potrivesc, te vor ajuta să ai și o evoluție mai rapidă la locul de muncă.

"Trebuie să știi ce spui, când spui, cum spui, cu cine vorbești, când vorbești, de ce vorbești, ca lucrurile să rămână la fel." 

Un alt sfat care vine din partea specialiștilor este să te faci remarcat de șef, chiar dacă nu muncești mai mult. Întreabă-l ce ai putea face că să devii mai util pentru companie, cere întotdeauna feedback și rămâi în contact cu el.

"E vorba de vibe, merg la muncă și mă simt bine, merg la muncă și mă simt extraordinar, merg la muncă și îmi merge mie bine, nu îmi apare psoriazis, nu îmi cade părul, nu mi se rup unghiile, nu mă dor dinții. Lucrurile astea dacă se întâmplă e clar că job-ul ăla nu e bun pentru noi, trebuie să mergi la job și să fii bucuros că ai ajuns acolo și să nu te simți niciodată frustrat, să îți dorești foarte tare să ajungi dintr-un loc în altul cu viteză foarte mare, să rămâi cu bucurie într-un singur loc, niciodată să nu te simți lezat de ceea ce faci.", a spus Radu Leca, psiholog.

Conform statisticilor, mulți dintre angajații nefericiți își păstrează totuși locul de muncă cu speranța că vor produce ei o schimbare. Însă, adevărul este că...

"Tu reprezinți o rotiță dintr-un întreg sistem, sistemul nu-l reformezi tu, îl reformează cel care se ocupă de chestiile astea. Dacă îți dorești să reformezi o echipă, trebuie să vii cu niște propuneri viabile. În fiecare an sunt angajați oameni și pleacă oameni, tu poți rămâne dacă vrei pe loc, este alegerea ta, dar când ție nu îți place ceva, nu înseamnă că este vorba doar de tine în echipa aia respectivă, trebuie să fie vorba și de alții. Echipa contează, tu contezi, atâta timp cât ceea ce tu gândești este corect.  Acum, dacă tu vei face parte dintr-o firmă mare, nu vei avea nimic de spus niciodată, trebuie doar să îți faci treaba. Dar dacă faci parte dintr-o firmă mic, să spunem de transporturi, vei putea avea un cuvât de spus.", a mai spus acesta.

Și, indiferent de situația în care te afli, nu uita să ai întotdeauna un plan de rezervă. Fiecare angajat trebuie să își facă un planning de perspectivă, să se gândească mereu la incertitudinea situației și să aibă diferite versiuni de rezolvare în care în care ar putea apărea schimbări. Cert este că un angajat cu rezultate bune și atitudine deschisă, constructivă, nu va fi dat niciodată afară.

×
TOP articole
x close