Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum poţi creşte imunitatea la copii. Sfaturi esențiale pentru o toamnă fără viroze

Cum poţi creşte imunitatea la copii. Sfaturi esențiale pentru o toamnă fără viroze

o fetita foarte fericita care inalta in curtea casei un zmeu colorat
Fetiţă care înalţă un zmeu în curte. FOTO: Getty Images
de I.D.    |    15 Sep 2024   •   19:30

Toamna și întoarcerea în colectivitate vin adesea cu un val de viroze care pot pune în pericol sănătatea celor mici. Medicul pediatru Irina Antonescu ne oferă soluții pentru a ne asigura că micuții sunt pregătiți să înfrunte sezonul rece cu un sistem imunitar puternic.

Primul semn al unei imunități scăzute la copii poate fi frecvența ridicată a răcelilor și infecțiilor respiratorii. De asemenea, copiii cu imunitate scăzută pot avea o vindecare mai lentă a rănilor și pot prezenta frecvent erupții cutanate sau afte. Irina Antonescu subliniază importanța unui somn de calitate în menținerea imunității: „Pentru a avea o imunitate bună și a face față valului de viroze care va veni, trebuie să intrăm în toamnă cu copii odihniți. Somnul are un rol primordial în menținerea imunității, așa că este esențial să dormim între 9 seara și 1-2 noaptea.”

Alimentația este de asemenea crucială pentru întărirea sistemului imunitar, deoarece furnizează nutrienți esențiali. „Alimentația este un mare beneficiu în această perioadă pentru că avem o abundență de alimente bogate în substanțe cu efect imunostimulator. E bine să mâncăm cât mai multe fructe de pădure, miere de albine, și să avem o dietă echilibrată,” recomandă Irina Antonescu. Fructele și legumele, alături de proteine și antioxidanți, ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor și la repararea țesuturilor.

Irina Antonescu adaugă că mișcarea este esențială pentru sănătatea copiilor: „Un copil ar trebui să stea cât mai mult afară, să facă mișcare în aer liber, să meargă cu bicicleta, să alerge, să joace fotbal sau să meargă la bazin.” Activitatea fizică contribuie la întărirea sistemului imunitar și ajută la menținerea unei stări generale de bine.

În ceea ce privește suplimentele, acestea sunt recomandate în anumite situații, cum ar fi pentru copiii cu patologii cronice sau cu regim alimentar dezechilibrat. „Pentru perioada de iarnă, când oferta de fructe și legume se restrânge și copiii încep să meargă în colectivități, putem suplimenta cu vitamine dacă dieta nu acoperă necesarul,” explică Irina Antonescu.

În plus, există remedii tradiționale pentru întărirea imunității, cum ar fi mierea cu lămâie, ghimbir sau scorțișoară. „În spatele rețetelor bunicilor există un adevăr științific. Mierea de albine, fructele de pădure și cătina sunt bogate în nutrienți esențiali care pot susține sistemul imunitar,” adaugă Irina Antonescu.

×
Subiecte în articol: viroze irina antonescu sfaturi sanatate
Citește mai multe din Numai de bine
» Vezi toate știrile din Numai de bine
Cele mai noi știri
Parteneri
x close