Știu cât de greu este să găsești rețetele potrivite, motiv pentru care am pregătit împreună cu nutriționistul Roxana Radu 3 idei de pachețel sănătos, pe bază de lipie, potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți.
"Dacă este să vorbim de pachețelul de școală sau de pachetul pe care îl luăm la birou, cu siguranță poate reprezenta o provocare, dar să știți că dacă știm câteva lucruri, acesta este foarte ușor de făcut.", a spus nutriţionistul Roxana Radu, într-un interviu în cadrul emisiunii Numai de bine de la Antena 3 CNN.
Înainte să hotărâm ce punem la pachet este important să știm cât timp vom petrece plecați de acasă, dacă avem acces la frigider și ce masă ne dorim să înlocuim.
"Prima propunere pe care vreau să v-o fac este o lipie pe care o putem unge cu niște humus și vom pune la final niște legume coapte, rămase de la grătarul de aseară.", a mai spus nutriţionistul.
Humusul face parte din dieta mediteraneeană. Iar pe lângă că este extrem de gustos, are și o mulțime de beneficii pentru sănătate: ajută digestia, reduce colesterolul, ajută la pierderea în greutate, scade anemia, întărește oasele și echilibrează glicemia.
Aroma ușor amăruie a humusului se combină bine și cu gustul dulceag al cartofului dulce.
"Limita ar trebui păstrată la humus, nu la legume. Legume putem pune din belșug, câte vrem. Și ca să fie mai ușor de mâncat, o putem tăia pe jumătate și ea arată așa.", mai spune nutriţionistul.
În mai puțin de 5 minute, prima idee de pachet a fost gata.
"Și să nu uităm de fructe! Ce poate fi mai sănătos. Avem culoare, avem savoare, avem vitamine și cu siguranță este pe placul atât al părinților, cât și al copiilor.", mai adaugă aceasta.
Cu a doua variantă ne apropriem mai tare de preferințele moderne.
"Este un fel de shaorma, să spunem, tot pe bază de lipie. Se unge lipia cu cremă de brânză. Peste care se pune câteva bucățele de pui rămase tot din cina de aseară.
Shaorma poate fi un aliment bun și pentru siluetă dacă ne limităm la lipie, carne și legume. Fără cartofi și sos nu depășește 300 de calorii.
"Și avem o caserolă ideală, ca să spun așa, avem sursă de carbohidrați, proteine și evident multe vitamine și minerale din legume, și mai putem adăuga lângă și niște roșii cherry, nu le-am pus în interiorul lipiei, pentru a nu curge zeama din ele.", a mai spus nutriţionistul.
În continuare, rămânem tot în bucătăria internațională.
Pentru că știu cât de mofturoși sunt copiii, dar nu numai, îți prezint o a treia variantă tot pe bază de lipie, gata în 10 minute. Așa ca vom face o pizza. Luăm o lipie, punem sos de roșii făcut în casă, mozzarela. Este o variantă și pentru micii mofturoși care nu mănâncă lactate, putem ascunde mozzarela în pizza.
La fel este și în cazul legumelor.
"Această lipie cu mozzarela reprezintă baza pentru orice altă pizza, ingredientele se pot pune în funcție de preferințe, pot fi schimbate cu un somon afumat sau poate cu o șuncă de curcan, noi azi vom folosi tot pui, pentru că asta am avut la cina trecută."
Pizza făcută din lipie trebuie să stea la cuptorul încins cel mult 10 minute.
Pizza noastră este gata. Nu trebuie să uităm de legune, multe frunze verzi și iată a treia variantă de pachet.
100 de grame de salată verde asigură necesarul zilnic de vitamina A și de beta-caroten.
"Ai la alegere, una dintre variante cu siguranță va fi pe placul tău. Le poți pregăti fie de seara, fie de dimineața, pentru că așa cum ai văzut necesită extrem de puțin timp.", a mai spus nutritionistul.