Potrivit unui raport național publicat de Agenția Națională Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar unii copii încep să se drogheze chiar de la 13 ani.
În ciuda acestor date îngrijorătoarea, foarte puțini părinți discută despre aceste probleme cu adolescenții lor. Soluția sta la baza comunicarii deschise în care părinții pot să afle lucruri despre anturajul adolescentului.
"Trebuie sa fim atenti si la comunicare, indiferent ca pare intruziv, parintele trebuie sa fie atent la conversatiile telefonice, daca isi ascunde convorbirile, isi ascunde anturajul, trebuie sa stie cine este iubitul, iubita care pot avea influente nocive, de aceea se recomanda sa li se permita invitatia acasa, sa organizeze petreceri acasa pentru a vedea cu exactitate care este comunicarea si care sunt reactiile.", a spus Cătălin Ţone, expert antidrog.
Expertii spun ca in cele mai multe cazuri adolescentii care consuma substante interzise ascund droguri inclusiv în casă. Cele mai comune locuri sunt sertarele de haine sau de la birou, cutiile DVD-urilor, cutiile de bijuterii sau de machiaj, în penar sau chiar în ambalajele goale de chipsuri si dulciuri.
Trebuie sa fie atenti la un lucru, sportul este cel mai mare dusman al consumului de droguri si al dependentei, mentinerea unui sistem periodic de antrenament si daca vorbim si de performanta, agunci stim cu siguranta ca adolescentul nu este tentat, nu a debutat. Scaderea performantei fizice inseamna un semn, poate insemna un semn in debutul consumului de droguri, o zona de cateva punct de la un semestru la celalalt, sau scaderea interesului fata de invatat.", a mai spus acesta.
De asemenea, tinerii care consumă substanțe interzise ajung să aibă schimbări bruște de dispoziție – trecerea de la bucurie la iritabilitate sau depresie, își ascund activitățile și relațiile sociale și au probleme de comportament, fiind considerați deseori agresivi.
Cu toate acestea, dacă observați mai multe dintre aceste semne sau aveți suspiciuni legate de consumul de droguri, este esențial să discutați cu copilul sau adolescentul în cauză și să căutați ajutor de la un profesionist medical sau un consilier specializat în sănătatea mintală pentru evaluare și sprijin. Comunicarea deschisă și încrederea sunt cheia pentru a ajuta adolescenții să facă față problemelor legate de consumul de droguri.