Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Colica renală, o afecţiune întâlnită la 15% din populaţie

Colica renală, o afecţiune întâlnită la 15% din populaţie

Orice piatră la rinichi, fie ea chiar și de mici dimensiuni, poate provoca foarte multă suferință. În topul cauzelor care duc la formarea calculilor renali, specialiştii pun aportul insuficient de lichide.

colica renala o afectiune intalnita la 15 din populatie
Colica renală, o afecţiune întâlnită la 15% din populaţie Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    28 Mai 2024   •   07:26

Durerea începe de obicei în partea inferioară a spatelui sau din zona laterală a abdomenului, deasupra șoldului, și poate iradia către abdomenul inferior sau zona inghinală. Aceasta poate fi atât de severă încât poate provoca senzații de greață și vărsături.
 
"Colica renală nu are nicio poziție în care să scadă intensitatea durerii. Pentru a putea să o scădem ca intensitate ar trebui să punem cald la spate, băile calde ajută, dar niciodată pacientul singur, pentru că în anumite cazuri poate să ajungă să leșine în cadă și tratemntul care este atât pentru cauză, cât și pentru ameliorarea durerii.", a spus medicul Liviu Chiperi.
 
De asemenea, consumul unei cantități adecvate de lichide, în special apă, este important pentru a ajuta la spălarea pietrei și pentru a menține o bună hidratare. Aceasta poate ajuta la ușurarea disconfortului și poate facilita eliminarea pietrei prin urină.


 
"O cauză foarte frecventă pentru colica renală o reprezintă litiaza renală, formarea de mici pietricele, care ușor, ușor cresc și vor migra la un moment dat pe uretră, dacă au un diametru destul de mic încât să treacă prin ureter, o să avem simptome ușoare – o usturime la urinare, dureri de intensitate mică, urinări dese. Dar dacă este mai mare, va bloca și atunci va apărea și colica renală. Frecvența colicii depinde foarte mult de localizare geografică, de etnie, de obiceiurile culturale. Momentan, s-a observat că incidența litiazei, principala cauză de colică, a început să fie în creștere. Sunt locații în care s-a observat o creștere de 37% a litiazei în populație, în ultimii 20 de ani.
 
Factori precum dezechilibrele metabolice și nivelurile ridicate de calciu, oxalați sau acid uric în urină pot contribui la apariția litiazei renale.

Colica renală poate fi o experiență extrem de dureroasă și stresantă, dar cu diagnostic și tratament adecvat, majoritatea persoanelor se recuperează complet și pot preveni recurențele prin modificări ale stilului de viață.

Pentru prevenția colicii, cea mai bună metodă este investigare anuală sau chiar bianuală, o ecografie, care să vadă dacă avem pietricele, dacă s-a format o litiază la nivelul rinichiului, analizele de urină, ca să vedem dacă avem și o infecție.
 
"Pentru prevenirea reapariției colicii renale, este important să se consume suficiente lichide pentru a menține o bună hidratare, să se adopte o dietă echilibrată cu un conținut redus de sare și proteine animale, și să se evite anumite alimente sau băuturi care pot crește riscul de formare a pietrelor renale, cum ar fi alimentele bogate în oxalați sau sodiu.", a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Vezi toate știrile din Numai de bine
Cele mai noi știri
Parteneri
x close