Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre menopauză

Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre menopauză

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:00 22 Noi 2022 Modificat la 17:00 22 Noi 2022
cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre menopauza
Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre menopauză

Menopauza este un proces care debutează lent, se instalează în câțiva ani de zile.

Menopauza apare în urma terminării foliculilor din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Drept urmare, avem genetic un număr diferit de foliculi, motiv pentru care și vârsta de instale a menoupauzei este variabilă.

"Vârsta de debut a menopauzei depinde foarte mult de rasă, de aria geografică, de etnie, se apreciază vârsta medie de menopauză, de exemplu, în România, undeva în jurul vârstei de 51-52 de ani." a spus Raluca Tulin, medic primar endocrinologie.

Există cazuri în care femeile continuă să aibă menstruație și după 55 de ani. Acestea trebuie monitorizate, întrucât se poate instala hiperplazia de endometru, adică mucoasa uterină, sau cancerul de sân.

"Al doilea lucru pe care trebuie să îl știm despre menopauză este că menopauza nu este o boală. Deși femeile la menopauză pot fi simptomatice sau extrem de simptomatice, menopauza nu trebuie să o tratăm ca pe o boală. Simptomatologia menopauzei este extrem de diversă. De aceea femeia la menopauză se va căuta la cabinetele multor medici.", a mai spus medicul.

Bufeurile sunt cunoscute ca fiind cel mai frecvent simptom. Creșterea temperaturii, urmată de transpirație poate fi asociată și cu un puls mărit, atacuri de panică și chiar disconfort general.

"Simtpomatologia care afectează cel mai mult calitatea vieții este simptomatologia psihatrică, există tulburări emoționale, modificări de dispoziție, care pot varia de la stări anxioase, drepresive până la stări de euforie.", mai spus Raluca Tulin.

Odată cu instalarea menopauzei poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni medicale, precum bolile de inimă, osteoporoza și incontinența urinară.

"Al treilea lucru pe care trebuie să îl știm este că menopauza are tratament. Tratamentul în menopauză este tratamentul hormonal de menopauză. Este extrem de important ca toate femeile aflate la menopauză să înțeleagă că tratamentul este individualizat, nu poți trata două paciente identic.", a mai spus medicul.

Deși controversată, terapia hormonală de substituție este indicată în primii 5-7 ani de la instalarea primelor semne ale menopauzei.

Cea mai frecventă întrebare a pacientei este „doamna doctor, tratamentul acesta îmi dă cancer?” Studiile au demonstrat clar că estrogenii scad riscul cardiovascular, estrogenii previn osteoporoza și estrogenii nu determină creșterea frecvenței cancerului de sân. Tratăm femeile aflate la menopauză, dar cu vârstă mai mică de 60 de ani și nu la mult de 10 ani de la instalarea menopauzei.

Al patrulea lucru pe care orice femeie trebuie să îl știe este că menopauza nu îngrașă.

"Știm cu toții că înaintarea în vârsta este asociată cu o scădere a ratei de metabolosim, se apreciază o scădere de aproximativ 5% la fiecare 10 ani și atunci o rată metabolică scăzută presupune și o acumulare a kilogramelor mai rapidă. Grăsimea se va instala în zona abdominală, adică se apropie mai mult de constituția androidă a bărbatului.  

Surplusul în greutate poate fi controlat cu ajutorul unui plan alimentar echilibrat și a mișcării fizice.

"Al cincilea lucru este că menopauza este un nou început. Vom ajunge în 2030 ca mai mult de jumătate dintre noi să atingem vârsta de 80 – 85 de ani. Și atunci, dacă ne raportăm la menopauză, înseamnă că aproape jumătate din viața unei femei este la menopauză, motiv pentru care trebuie să ne împrietenim cu menopauza. Sfatul meu este să nu suportăm în tăcere simptomatologia menopauzei să cerem ajutor și să privim această menopauză ca un nou început.", a mai spus medicul.

×
x close