Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Chirurgia postbariatrică, soluţia pentru pielea în exces după slăbire | VIDEO

Chirurgia postbariatrică, soluţia pentru pielea în exces după slăbire | VIDEO

Ela Crăciun
3 minute de citit Publicat la 15:56 23 Mar 2021 Modificat la 15:56 23 Mar 2021
o_1f1flu0ko1rfouh5b7aip69m5b.jpg

Aceasta nu doar că este inestetică, dar poate cauza probleme la îmbrăcat, poate limita mobilitatea și poate duce la o igienă defectuoasă. Medicina a evoluat atât de mult, încât excesul de piele rămas poate fi înlăturat cu ușurință cu ajutorul chirurgiei postbariatrice.

Persoanele supraponderale ar trebui să înceapă transformarea cu ajutorul nutriționistului și a antrenorului. Dar dacă rezultatele întârzie să apară, specialiștii recomandă chirurgia bariatrică, adică mișcorarea stomacului.

Ulterior, pentru un rezultat final uimitor pot fi necesare și alte intervenții chirurgicale.

"Sunt o sumedenie de intervenţii chirurgicale, care se adresează celui mai mare organ al corpului uman - pielea. În momentul în care ai o scădere ponderală masivă, 20, 30, 40, 50 de kilograme, în unele cazuri chiar și mai mult, evident că pielea, care a fost intinsă și care a fost recipientul care a ținut toată grăsimea într-un loc, atârnă.

Și atunci, acest exces de piele este rezolvat chirurgical prin diverse litfinguri de brațe, de coapse, abdominoplastii, mastopexii și ridicări de sân, etc.", a declarat dr. Khalis Al-Falah, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi estetică.

Însă, reține că intervențiile postbariatrice NU contribuie la slăbit. Ba dimpotrivă, acestea pot fi efectuate abia când ai ajuns la greutatea pe care ți-o dorești.

"Pacienții care vin de la chirurgia bariatrică slăbesc în decurs de un an de zile și în momentul în care intervii asupra corpului și procesul de slăbire nu este încheiat, rezultatul nu va fi pe măsură sau nu va fi cel așteptat, pentru că noi întindem acele tegumente și momentul în care pacientul slăbește în continuare, acestea vor atârna din nou.

În momentul în care ai o greutate stabilă, adică în momentul în care ai terminat de dat jos acele kilograme, ai o greutate stabilă de minimum șase luni de zile, atunci ești safe să începi aceste etape de reconstrucții sau remodelare corporală", a mai explicat dr. Khalid Al-Falah.

Cel mai frecvent, pacienții își doresc să scape de excesul de piele din zona abdomenului. Însă, sunt și foarte multe persoane care intră în cabinetul chirurgilor plasticieni pentru liftingul de brațe sau de coapse.

"Sunt destul de multe situațiile în care facem operații combinate, mai multe operații într-o singură intervenție chirurgicală. De multe ori, ne adresăm abdomenului și, să zicem, sânii, facem și ridicare de sâni cu proteză și fără", a precizat dr. Al-Falah.

Însă, numărul de operații care poate fi efectuat în timpul unei singure intervenții chirurgicale poate fi stabilit doar în urma unei consultații.

"Statusul biologic al pacientului trebuie să fie unul bun, corect, să știm că munca depusă nu este foarte mare. Punem o balanță între durata intervenții chirurgicale și beneficiile care le are pacientul în urma lor. De multe ori, da, se poate, combinăm liftingul de brațe cu liftingul de coapse și abdominoplastia cu mastopexia și ridicarea de sân", a explicat dr. Khalid Al-Falah.
 
În funcție de complexitate, operația poate dura între trei și cinci ore. Ulterior, pacientul va trece printr-o perioadă de recuperare.

"Perioada de recuperare osciliază între două săptămâni și trei luni. Și de ce este o marjă așa de mare? Pentru că diferă ceea ce facem. Perioada critică și cea mai dificilă este cea de primele două săptămâni, după care lucrurile sunt mai simple", a răspuns medicul.

De asemenea, specialiștii le recomandă tuturor pacienților care au trecut printr-o astfel de transformare să își formeze un stil de viață adecvat.

"Pentru că acel stomac micșorat, rezervorul acela se poate dilata dacă nu schimbă el nimic în psihicul lor, după în stilul lor de viață. Normal că trebuie să ai o conduită corectă.

E o pagină nouă, începi o viață nouă, majoritatea sunt foarte, foarte bine motivați, bucuroși și își schimbă stilul de viață. Sunt atenți la ce mănâncă, fac mai multe exerciții fizice.", a mai explicat medicul Khalid Al-Falah.

×
Etichete: Numai de bine
x close