Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Circumferinţa prea mare, risc major de boli grave

Câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Circumferinţa prea mare, risc major de boli grave

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:27 19 Dec 2023 Modificat la 10:27 19 Dec 2023
cati centimetri ar trebui sa ai in talie in functie de inaltime
Câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Circumferinţa prea mare, risc major de boli grave Sursa foto: Freepik.com

Afecțiunile sunt diverse – de la cele mai ușoare și până la cele mai severe.

Specialiștii menționează chiar și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, de sân sau de prostată.

Medicul Laura Panait a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre dimensiunea ideală a taliei și când ar trebui să ajungem în cabinetul doctorului.

"Ne gândim la centimetri în plus în talie în momentul în care facem un calcul bazal: împărțim înălțimea la 2. De exemplu, avem 1.60 cm, talia ar trebui să fie 80 cm.", a spus Laura Panait, medic specialist Medicină de Familie.

În general, pentru femei o dimensiune optimă este între 80 și 88 de cm, iar pentru bărbați între 94 și 102 de cm. Însă, acestă măsuri pot varia în funcție de diferiți factori.

Grăsimea din jurul taliei poate fi de două tipuri: subcutanată, adică cea care se află sub piele și care poate fi ascoiată cu un aspect exerior de burtă, și cea viscerală, care înconjoară organele interne. Aceasta nu poate fi văzută sau simțită, dar este mult mai periculoasă pentru sănătate decât grăsimea subcutanată.

Cele mai semnificative afecțiuni și probleme de sănătate pe care le indică centimetri în plus includ: bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, afecțiunile metabolice, bolile hepatice, anumite tipuri de cancer și probleme respiratorii și de feritilitate.

În momentul în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, metabolismul corpului poate încetini, ceea ce duce automat la creșterea în greutatea.

Orice preocupare legată de funcționarea glandei tiroide, ar trebui să te ducă direct în cabinetul medicului. În general, endocrinologul este cel responsabil cu tiroida.

Ulterior, se face și o ecografie tiroidiană pentru a crea imagini detaliate, permițând medicului să examineze dimenisiunea, forma și eventualele modificări.

Grăsimea abdominală poate declanșa o serie de modifări hormonale, care pot afecta în mod direct ciclurile menstruale și funcția reproductivă.

Orice centimentru în plus din zona taliei necesită o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un stil de viață sănătos. Aceste trei obiceiuri pot reduce semnificativ riscul acestor afecțiuni și pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

×
Etichete: Numai de bine
x close