Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cancerul colorectal, locul trei ca număr de cazuri în SUA şi Europa

Cancerul colorectal, locul trei ca număr de cazuri în SUA şi Europa

Deși cea mai mare frică a românilor este cancerul, prea puțini dintre ei îl privesc cu seriozitate. Astfel, am ajuns fruntași la rata de mortalitate. În ultimii ani, cancerul colorectal a ajuns sa ocule locul 3  ca numar de cazuri, atat în SUA, cât și în Europa.

cancerul colorectal locul trei ca numar de cazuri in sua si europa
Cancerul colorectal, locul trei ca număr de cazuri în SUA şi Europa Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mar 2023   •   12:12

Descoperit la timp, acesta este unul dintre puținele tipuri de cancer care poate fi vindecat. Mai mult decât atât, și planul de tratament arată diferit, promițând rezultate mai bune, mai sigure și, bineînțeles, mai rapide. De exemplu, chirurgia robotică aduce mai multă precizie și acuratețe în actul medical, iar recuperarea pacientului este mult mai rapidă față de chirurgia deschisă sau chiar laparoscopică.

În 2020, cancerul colorectal se poziționa pe locul I, cu aproximativ 13.000 de cazuri noi diagnosticate.

"Așa cum spune denumirea, vorbim de colon și de rect, care reprezintă ultima porțiune a tubului digestiv. Semnele care pot sugera existența unui cancer colorectal sunt sângerare, sângerarea în scaun, tulburările digestive de tip alternanță constipație – diaree, dureri abdomninale, fatigabilitatea și, nu în ultimul rând, scăderea ponderală.", a spus medicul Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Robotică.

Medicii spun că se recomandă un consult atunci când pierzi peste 5% din greutate în decurs de 6-12 luni, în special dacă ai peste 45 de ani, când greutatea ar trebui să fie constantă. 

"Este mai frecvent întâlnit cancerul de colon și de rect la bărbați și tot în dreptul lor se înregistrează și cea mai mare mortalitate. Cea mai crescută incidență la 100 de mii de locuitori este întâlnită în zona vestică, dar cea mai ridicată rată de deces este întâlnită în Europa de Est. Deci nu suntem locuitori a unei zone în care cancerul colorectal este cel mai frecvent, dar ai riscul cel mai mare de a muri în urma unei astfel de afecțiuni.", a mai spus medicul.

Conform specialiștilor, 90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt vindecabile, dacă sunt identificate în stadiul 1 sau 2 de evoluție.

"Asta înseamnă că orice semn care ar putea sugera o prezență neoplazică trebuie reclamat.", a mai adăugat medicul.

Factorii de risc pe care îi putem controla sunt obezitatea, lipsa de activitate fizică, dietele bogate în carne roșie și carne procesată, fumatul și consumul excesiv de alcool. De asemenea, vârsta, istoricul personal, antecedentele familiale și alte afecțiuni pot reprezenta și ele o cauză importantă în apariția și evoluția cancerului colorectal.

"Investigațiile multidisciplinare cu implicarea oncologului, radioterapeutului, gastroenterologului și, sigur, a chirurgului care face această operație, reuniți în ceea ce noi numim astăzi Tumor Board multidisciplinar vor stabili care este cea mai bună soluție pentru pacientul respectiv."

Investigațiile presupun teste de sânge, examen digital rectal, colonoscopie și RMN. Colonoscopia este considerată standardul de aur în depistarea acestui tip de cancer, deoarece dacă este identificată o leziune suspectă prezentă doar la nivelul rectului sau a colonului, se poate realiza și extirparea ei. Astfel, investigația devine și o soluție terapeutică.

"Dacă este un stadiu incipient, putem beneficia de o soluție chirurgicală minim-invazivă, de chirurgie laparoscopic asistată robotic. Astăzi, discutăm despre chirurgie modernă, o chirurgie care oferă avantaje fără precedent.", a mai spus medicul.

Robotul permite o chirurgie mult mai fină, cu o atenție suplimentară la detalii, cu dispariția tremurului și cu instrumente de mici dimensiuni plasate pe 4 brate care au 7 grade de libertate, ce fac posibil accesul și în spatiile înguste, cu structure sensibile.

Nu mai devreme de acum 30 de ani se spunea că dacă un pacient are cancer de rect și rămâne potent după intervenția chirurgicală, înseamnă că intervenția chirurgicală a fost greșită. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei asistate robotic putem să separăm foarte bine țesutul afectat tumoral de structurile nobile care trebuie să rămână integre, responsabile pentru funcțiile urinară, digestivă, sexuală a pacienților noștri.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close