Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Boala căreia îi acordăm puțină importanță, deși afectează o mare parte dintre femei

Boala căreia îi acordăm puțină importanță, deși afectează o mare parte dintre femei

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 17:30 27 Dec 2021 Modificat la 17:30 27 Dec 2021
cancer san boala care afecteaza femeile
Boala căreia îi acordăm puțină importanță, deși afectează o mare parte dintre femei Sursa foto: Antena 3

Cancerul de sân, știm că există, vorbim frecvent despre el și totuși îi acordăm atât de puțină importanță. O statistică îngrijorătoare arată că doar 9% dintre femeile, din România, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, au efectuat o mamografie în ultimii 2 ani.

Astfel, țara noastră se clasează pe ultimul loc în Europa. Conform specialiștilor, toate femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani ar trebui să efectueze, o dată la doi ani, un examen de screening, care constă în consult clinic și mamografie. Depistarea precoce face ca șansele de tratare și vindecare a bolii să fie optime.

"În România, incidența cancerului de sân este mai mică decât media UE, dar mortalitatea mai mare acest lucru datorându-se insuficentei diagnosticări aproximativ două treimi din cancerele mamare sunt diagnosticate în stadii avansate", a spus Roxana Zaharia, medic specialist chirurgie generală.

De asemenea, se estimează că 1 din 8 femei din România va dezvolta o formă de cancer de sân pe parcursul vieții.

"Au fost studiați mai mulți factor de risc. Dintre cei mai importanți aș menționa predispoziția genetică, cu un istoric familial și personal de cancer de sân, dar și de alte cancere, cu prezența mutaților genetice, expunerea la hormonii estrogenici, dar și terapie de substituție hormonală", a mai spus dr. Zaharia.

Tot din categoria factorilor de risc face parte și apariția primei sarcini după vârsta de 30 de ani sau chiar lipsa oricărei sarcini, expunerea la radiații, o serie de afecțiuni benigne la nivelul sânului, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și de tutun.

"Este recomandat efectuarea unui consult clinic la nivelul sânului și o mamografie, o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani. Mamografia este singura investigație capabilă să identifce cancere în stadii incipiente", mai precizează medicul.

Prin realizarea unei mamografii de screening, boala poate fi identificată în stadii incipiente, înainte chiar de apariția simptomelor, când tumora de sân este mică și poate fi tratată mult mai ușor. Însă, în țara noastră, cel mai frecvent, femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani se adresează medicului abia după ce au descoperit deja o modificare la nivelul sânului.

"Când se identifică o zonă suspectă acestea trebuie completate cu o probă de la nivelul țesutului mamar, care poartă numele de biopsie. De asemenea, când există modificări la nivelul ganglionilor axilari, uneori este necesară prelavarea unei biopsii și de la acest nivel"

În concluzie, diagnosticul de cancer de sân se bazează pe examenul clinic în combinație cu investigații imagistice și este confirmat prin evaluare histopatologică. Abia, după confirmarea diagnosticului sunt posibile următoarele etape de tratament.

"Tratamentul cancerului mamar în stadii incipiente are ca scop vindecare, care se poate obține prin controlul local și la distanță al bolii. În principiu, controlul local îl obținem în urma intervenției chirurgicale. Amploarea intervenției chirurgicale se stabilește în funcție de mai mulți parametri"

Decizia este luată de o comisie oncologică alcătuită dintr-un radioterapeut, medic oncolog, medic chirurg, dar și alte specialități.

"Post-operator, toate piesele, adică tot ce se exicează în timpul intervenției chirurgicale vor fi studiate la microscop, rezultând astfel un diagnostic corect de stadiu de boală, în funcție de care se poate stabili conduita ulterioară"

Pentru prevenție specialiștii recomandă controale periodice, o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și limitarea folosirii medicamentelor hormono stimulante postmenopauză.

×
x close