17% dintre posesorii de câini şi 16% dintre posesorii de pisici au declarat că şi-au luat un animal de companie în perioada stării de urgenţă.
Potrivit aceluiași studiu, câinele nu este doar cel mai bun prieten al omului, ci şi cel mai comun animal de companie deţinut la nivelul gospodăriilor din mediul urban.
Indiferent de alegere, odată ajunși acasă este important să începem sesiunile de dresaj
Specialiștii recomandă zilnic între 10 și 20 de minute.
Primul și cel mai important aspect pe care patrupedul trebuie să îl învețe este să nu își facă nevoile în locurile nepermise.
Dacă ne luăm un cățel adult și are deja un comportament cunoscut, în general, adulții sunt mult mai simțiți și vor învăța repejor să facă afară.
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''În primele luni de viață oricum, primele săptămâni, nu se iese afară!''
''Dacă ne luăm un puiuț, de exemplu, răsfățat, de rasă, putem în primele luni de viață oricum, primele săptămâni, nu se iese afară, că trebuie să avem o schemă de vaccinare și de deparazitare și atunci ne pot fi de ajutor pet pad-urile, care sunt impregnante cu o substanță care îi atrage pe acești puiuți de căței să își facă nevoile în zona respectivă. Nu înseamnă că își vor face nevoile 100% pe pet pad-ul respectiv, dar să zicem că în proporție de 70% toți sunt atrași să facă în acea zonă .Și după aceea, ușor ușor, dus la plimbare periodic o să învețe să își facă nevoile afară'', a spus Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar.
Georgiana Mihăilă, reporter: E indicat să îi certăm în caz că fac în casă?
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''Da, este indicat să îi atenționăm și e indicat să îi atenționăm de fiecare dată când fac aceeași greșeală. Adică nu putem să îl certăm astăzi că și-a făcut nevoile în casă și mâine să nu îi spunem nimic, că nu avem timp să ne ocupăm de acest aspect. Întotdeauna trebuie apostrofați că și-au făcut nevoile într-un loc greșit și eventual duși pe pet pad. Chiar se practică să punem pet pad-ul unde și-au făcut nevoile, ca să ia mirosul respectiv și după aceea trag în zona cu pet pad-ul.
Georgiana: Și dacă ar fi să vorbim despre pisici, la ele e cumva mai simplu să le obișnuim cu litiera?
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''Da, la pisicuțe este foarte simplu. Unica condiție este să aibă o literă curată, să știe de existența ei și să nu avem flori, ghivece mari, de exemplu, pentru început pentru că vor avea tendința să se ducă și la florile respective''
Specialiștii recomandă să te focusezi pe relația dintre animal și locuință
Mulți dintre stăpâni declară că patrupezii lor le-au stricat diferite obiecte.
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''Trebuie să le acordăm atenție, atenția este un aspect foarte important și timpul pe care îl avem să îl acordăm acestor animăluțe, că noi le luăm că sunt drăguțe, le luăm ca să ne fie parteneri de viață și de joacă, dar neglijăm faptul că și ele au nevoie de atenția noastră și atunci, timpul oferit lor trebuie să aibă o proporție din ziua noastră activă. Dacă se joacă, dacă le oferim jucării, dacă îi scoatem la plimbare suficient își vor consuma energia și atunci riscul de a strica prin casă este mult mai scăzut. Există, dar este mai scăzut. Și din nou, certați, nu agresați, doar certați în momentul în care greșesc.
Aceleași reguli sunt valabile și pentru pisici
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''Sunt mari consumatore de diferite obiecte din casă pisicile. Există accesoriile pe care își pot ascuți gheruțele și sunt diverse ansambluri, care chiar le captivează cu tobogan, cu tot felul de căsuțe și atunci la fel, direcția este dusă în direcția aceea''
De asemenea, este important ca fiecare nou stăpân să știe cum trebuie să își îngrijească animalul de companie
Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar: ''În primul rând, extrem de importantă este deparazitarea internă. Schema de deparazitare internă se începe undeva pe la un patru săptămâni. Se mai repetă o dată și undeva în jur de șase săptămâni se poate face prima vaccinare. Nu toți luăm puiuții de la șase săptămâni și atunci în funcția de vârsta la care am luat puiuțul respectiv, medicul stabilește câte valențe va conține vaccinul respectiv.
Vaccinarea şi depazitarea externă, foarte importante
''Și se fac vaccinări din două în două săptămâni până ce ajungem să facem și antirabicul, este ultimul vaccin, cel obligatoriu prin legislația Europeană. Cam timp de două luni cățeii trebuie să stea în casă, nu iau contact cu mediul exterior, deoarece pot contacta divere afecțiuni față de care nu au imunitate. Evident și depazitarea externă este importantă și se recomandă aproape de ultima vaccinare, înainte să scoatem piticul afară din casă''
În plus, de o atenție deosebită au nevoie și dinții
''Din punctul meu de vedere, este un aspect foarte important, indiferent că avem cățel, pisicuță trebuie să îi obișnuim cu umblatul în cavitatea bucală. De ce? Pentru că după ce vor deveni adulți sau după ce dentiția de puiuți se schimbă cu cea de adult au nevoie de periaj dentar zilnic. De ce? Pentru că bacterii sunt și în gura cățeilor și în gura pisicuțelor, placa bacteriană se depune, ajungi la afecțiuni și atunci încep problemele'', a explicat Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar.