Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Analizele și testele medicale pe care ar trebui să le facem în fiecare an. Ghid în funcție de vârstă

Analizele și testele medicale pe care ar trebui să le facem în fiecare an. Ghid în funcție de vârstă

Georgiana Mihăilă
3 minute de citit Publicat la 11:47 19 Oct 2021 Modificat la 11:48 19 Oct 2021
Numai de bine 17 oct
Sursa foto: Unsplash.com

Grija pentru propria sănătate poate începe de la medicul de familie, care ne cunoaște istoricul medical și care, bineînțeles, ne poate îndruma corect.

Între 0 și 18 ani, copilul trebuie monitorizat de medicul de familie. De regulă, acesta nu recomandă analize în lipsa unor simptome.

"La copii e bine să luăm contextul, contextul însemnând factorii genetici, orice boală care ar putea să aibă legătură cu familia ar trebui să fie verficată cât mai din timp", a spus dr. Stefănescu George Adrian, medic primar medicină internă.

Însă, după vârsta de 18 ani, controalele periodice ar trebui să devină un obicei.

"Generația tânără de acum e adevărat că e mai dispusă să facă astfel de controale spre deosebire de ceilalți, lucru foarte bun"

Statisticile ne arată că doar 17,6% dintre românce au făcut un test Babeș Papanicolau o dată în viață, față de femeile, din restul Uniunii Europene, unde peste 70% fac această analiză, care poate depista o afecțiune gravă.

"Cancerul de col uterin, care e foarte mult legat de infecția cu virusul HPV"

Leziunile provocate de acest virus apar în timp și nu se transformă imediat în cancer. Astfel, este o perioadă suficient de lungă în care ele pot fi surprinse.

"Testul care se face cel mai frecvent și merită să îl facă pacientele este testul Babeș Papanicolau. Este de preferat să se facă la un interval de trei ani repetat, fără altceva. După 30 de ani, în schimb, se poate continua cu testul Papanicolau, dar se poate adăuga și testul HPV. Dacă se fac concomitent, atunci se poate mări intervalul la 5 ani. Grupa de vârstă fiind 30 până la 65 de ani.

O altă afecțiune care merită ținută sub control este cancerul mamar, întrucât, dacă este descoperit la timp, poate fi tratat. În România, rata de supraviețuire în cazul lui este de 64%, în timp ce în Belgia, de exemplu, este de 86%.

"Cancerul mamar are nevoie de controale periodice, pentru că dezvoltarea lui a explodat de-a dreptul în ultimul timp. Se poate face autopalaparea lunară, imediat după terminarea ciclului, în a opta zi, se pot face controale clinice anuale, dar examinarea cu rezultatele cele mai bune o dă mamografia"

Însă, în țara noastră, mamografia nu se face mai devreme de 50 de ani.

"Cancerele sunt rele, dar te pot omorî și celelalte boli, bolile clasice și, aici, controleale periodice sunt foarte importante. Și prin controalele perioadice mă refer la o simplă examinare clinică, un examen de laborator fie anual, fie la doi ani. Eventual, completat de investigație imagistică – ecografie, de regulă, abdominală superioară și inferioară.

Analizele care trebuie făcute periodic sunt hemoleucograma, glicemia, VSH-ul, profilul grăsimilor (trigliceride și colesterol), transaminazele, ureea, creatinina, sideremia, calciul, magneziul, sumarul de urină, TSH-ul și FT4-ul și proteina C reactivă.

ANALIZE PERIODICE RECOMANDATE:

- Hemoleucogramă

- Glicemie

- VSH

- Profil al grăsimilor (trigliceride și colesterol)

- Transaminaze

- uree

- Creatinină

 - Sideremia

- Calciu

- Magneziu

- Sumar de urină

- TSH și FT4

- Proteina C reactivă

De asemenea, între 18 și 39 de ani, medicii recomandă și examenele stomatologice, dermatologice și oftalmologice. Apoi, între 40 și 49 de ani, ar trebui să se efecteueze periodic și măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma. Iar bărbații nu ar trebui să uite să adauge pe lista de analize și antigenul specific prostatei. În plus, fumătorii trebuie să efectueze anual și o spirometrie și o radiografie pulmonară.

După vârsta de 50 de ani, lucrurile se simplifică, trebuie păstrate doar analizele periodice și pot fi adăugate colonoscopia, care trebuie făcută o dată la 10 ani, testele oftalmologice și măsurarea densității osoase.

"Densitatea asta osoasă poate duce la fracturi. Și e bine să ne păzim, pentru că o fractură pentru un pacient înseamnă o imobilizare prelungită și asta predispune la altă patologie, mai ales dacă pacientul mai are și altceva", a mai spus medicul.

×
x close