Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Alimentele esențiale pentru a sprijini sănătatea tiroidiană. Ce trebuie evitat pentru a menține echilibrul

Alimentele esențiale pentru a sprijini sănătatea tiroidiană. Ce trebuie evitat pentru a menține echilibrul

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:55 27 Iun 2024 Modificat la 13:55 27 Iun 2024
alimentele esentiale pentru a sprijini sanatatea tiroidiana ce trebuie evitat pentru a mentine
Tiroida este cea mai mare glandă din organism a sistemului endocrin | Sursă foto: Getty Images

Această afecțiune comună, în care glanda tiroidă nu funcționează sub parametri normali, poate avea un impact major asupra metabolismului tău. Gestionarea acestei afecțiuni nu se rezumă doar la medicamente, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic.

Medicul Laura Panait a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre alimentele esențiale pentru a sprijini sănătatea tiroidiană și ce trebuie evitat pentru a menține echilibrul.

"Tiroida este cea mai mare glandă din organism a sistemului endocrin. Funcțiile ei își pun impact pe valoriile tensiunii arteriale, puls, nivel de colesterol, și nu în ultimul rând, starea noastră psihică, starea de bine. Dezechilibrele tiroidei pot apărea oricând, la orice vârstă, indiferente sex și de locul geografic în care ne aflăm. Este important ca, din când în când, la analizele uzuale să testăm funcția tiroidei, inclusiv printr-un test rapid, care se poate face acasă cu rezultat în 10 minute.", a spus medicul
 
Această afecțiune poate cauza oboseală persistentă și lipsă de energie, creștere în greutate piele uscată, afectând semnificativ metabolismul. Pentru a gestiona această afecțiune, este esențial să combini tratamentul medicamentos cu alegeri alimentare corespunzătoare.
 
"În primul rând, consumul de sare, în cantitate corectă, nu în plus, ne aduce aportul de iod necesar organismului. Necesar atât organismului, cât și bunii funcționări a tiroidei. Aici vorbim de sarea iodată, nu de sarea mare sau de alte produse procesate, neîmbogățite cu iod.", a mai precizat aceasta.
 
Iodul este un mineral esențial care nu poate fi produs de organism, așa că trebuie obținut din dietă. Asigurați-vă că sarea pe care o cumpărați este iodată. Termenul „iodată" ar trebui să fie menționat clar pe ambalaj.
 
"Pe de altă parte, mai avem iod în pește și fructe de mare. Atenția aici, la pacientii cu funcție ridicata a tiroidei, numită hipertiroidism, ele nu sunt indicate, fiind necesar reducerea consumului de pește și fructe de mare, pentru că iodul venit din această sursă crește, exacerbează simptomele date de hipertiroitism.", a mai spus medicul Laura Panait.

Pacienții cu hipertiroidism pot avea risc de osteoporoză, așa că este important să mențină un aport adecvat de calciu și vitamina D, deci le sunt recomandate și alimente precum lactatele, tofu, migdalele și verdețurile cu frunze verzi.
 
Însă, de pe lista de cumpărături sunt și alimente care nu ar trebui să se regăsească în cazul pacienților care au probleme cu funcțiile tiroidei.

Soia conține anumite substanțe care determină inhibarea producerii de hormoni tiroidieni. Mâncarea pe bază de organe: ficat, rinichi, inima; conțin acid alfanipoic, care la fel împiedică absorbția iodului în organism. Și, nu în ultimul rând, vorbim și de produsele pe baza de gluten la pacienții cu boală celiacă, adică tot ce înseamnă produse din grău, orz, tot ce este făină albă, poate potența dezvoltarea unei tiroidite autoimuna, cunoscuta Hashimoto. 

În schimb, alimentele fără gluten, care pot fi consumate de pacienții cu boală celiacă sunt orez, porumb, quinoa și cartofii.

×
x close