Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Adevărat sau fals. Mituri despre soare şi bronz

Adevărat sau fals. Mituri despre soare şi bronz

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:08 30 Iun 2022 Modificat la 14:13 30 Iun 2022
adevarat fals mituri soare bronz
Adevărat sau fals. Mituri despre soare şi bronz Sursa foto: Pexels.com

A început vara și odată cu vara începe și sezonul bronzului pe care noi, femeile, îl iubim atât de mult, dar pe care specialiștii nu ni-l recomandă în totalitate, pentru că într-adevăr afectează pielea.

Spune-mi, Georgiana, ce se întâmplă cu pielea noastră atunci când ne bronzăm?

"În primul rând, bronzul este o reacție de apărare a pielii împotriva ultravioletelor. Ce se întâmplă la nivelul pielii? Există anumite celule, numite melanocite, care produc un pigment numit melanină. Această melanină este scutul pielii împotriva acestor ultraviolete", a spus Georgiana Gheba, medic rezident dermatovenerolog.

Dar, în timp, printr-un proces cumulativ, soarele produce celulelor modificări ale ADN-ului celular și se poate să avem un risc de cancer cutanat.

S-au povestit atât de multe despre bronz de-a lungul timpului, încât eu mi-am făcut o listă cu mituri pe care vreau să le dezbatem astăzi împreună cu Georgiana. Primul mit pe care l-am găsit și mi s-a părut foarte interesant este că atâta timp cât nu te arzi, bronzul este sănătos.

"Ei bine, bronzul, după cum am spus, nu poate fi sănătos atâta timp cât e o reacție de apărare a pielii noastre. Mai ales că în timp, aceste ultraviolete, mai ales cele de tip A, produc degradare la nivelul colagenului nostru și o îmbătrânire.", a mai spus medicul.

Bronzul are același efect și în cazul persoanelor mai închise la culoare?

Sigur că și acolo există riscul de cancere cutanate, pentru că și acolo se modifică ADN-ul celular.

Al doilea mit pe care l-am găsit este că solarul ar fi mult mai ok decât expunerea la soare.

"Dacă mergem la solar, noi avem parte de ultraviolete de tip A, E ultravioletele de tip A îmbărtânesc pielea. La un moment dat, s-a demonstrat că riscul de cancere cutanate este crescut, mai ales cancerul scuamos.", mai spune aceasta.

Din acest motiv, noi, deramtologii, spunem „nu, nu solar”, pentru că ultravioletele de tip A sunt de 10 ori mai multe sau de 10 ori mai nocive decât cele pe care le primim de la soare în acel interval, cât stăm la solar.

Avem nevoie de cremă de protecție doar când stăm la plajă?

Aici trebuie să înțelegem că există un fenomen de reflexie și atunci când noi stăm la plajă, practic și nisipul reflectă ultravioletele, dar și atunci când ne plimbăm, betoanele sau iarba.

De exemplu, noi stăm acum la umbră, da? Nu vom avea o expunere directă la ultraviolete, dar o parte dintre ele vor fi reflectate și tot trebuie să folosim cremă de protecție solară.

Dacă stăm prea mult la soare și ne ardem, se transformă arsura în bronz?

Dacă noi ne ardem, înseamnă că melanina nu a fost sintetizată la timp, pentru a putea apăra pielea. Există șansa la un anumit nivel să rămâi cu anumite părți din piele pigmentate, pentru că melanina a apucat să se sintetizeze la timp în unele bucăți de piele și în alte bucăți, pur și simplu s-a exfoliat, și vom ajunge cu niște celule noi, care nu conțin acel pigment.

×
Etichete: Numai de bine
x close