Descoperim împreună câte pensule ar trebui să avem, din ce păr sunt cele mai bune – natural sau sintetic, dar și secrete despre îngrijirea lor. Recunosc că am tras puțin cu urechea și am aflat că o singură pensulă poate fi folosită și pentru două sau chiar trei produse. Care? Vedeți în materialul următor!
Pensulele sunt un accesoriu must-have pentru orice machiaj și nu avem motiv să ne lipsească, întrucât NU avem nevoie decât de un set cu opt exemplare – unele pentru ochi, altele pentru ten.
''Avem aici o pensulă pentru bază de machiaj și o putem folosi și pentru fondul de ten. Este o pensulă mai plată. Pentru a nu absorbi foarte mult produs și pentru a nu se strica firul de păr foarte repede, vom folosi o pensulă sintetică'', a spus Elena Ciftci, make-up artist.
După aplicarea bazei și a fondului de ten, urmează pudra. Așadar, avem nevoie de încă o pensulă.
''De obicei, pensula de pudră trebuie să fie dintr-un păr natural, pentru că este ca o atingere pe față. Apoi avem pensula de conturare, este puțin teșită, ca să putem face conturarea pometelui și a maxilarului. Avem o pensulă de blush pe care o putem folosi și ca pensulă de iluminare și ca pensulă de conturare. Atunci când vorbim de produse prăfoase, folosim pensule naturale. Atunci când folosim produse cremoase, folosim pensule sintetice'', a mai spus Elena Ciftci.
Ideal e ca fiecare pensulă să aibă mai multe întrebuințări, astfel încât să nu fie necesară o investiție mare și nici să îți creezi o trusă de machiaj prea voluminoasă.
''Pensule pentru ochi. Avem nevoie de o pensulă de bază, pentru pleoape, pentru că nu putem aplica cu degetul, fiindcă degetul nostru conține grăsime, iar pleoapa, din nou, conține grăsime, grăsimea de pe deget o transpunem pe pleoapă, iar machiajul nostru nu va rezista. Atunci avem nevoie de o pensulă plată sintetică'', a menţionat make-up artistul.
Apoi, ar trebui să mai aveți cel puțin două pensule de blending, care au rolul de a transforma un machiaj de începător într-unul de profesionist. Culorile difuzate și îmbinate arată mult mai bine.
''Ar mai fi pensula de sprâncene. Sprâncena cumva este 90% din machiajul feței. Dacă sprâncenele nu arată cum trebuie, degeaba fața și ochii sunt machiați'', a precizat Elena Ciftci.
Și să nu uitați de pensula de buze.
''De ce? Pentru că atingând spatula de buze, atinge saliva și automat rujul nostru va avea un miros și nu cred că ne place'', a mai precizat make-up artistul.
Cum le îngrijim?
Când şi cum curăţăm corect pensulele de machiaj
''Dacă ne machiem în fiecare zi sau de 3-4 ori pe săptămână, atunci le spălăm de două-trei ori pe lună. De obice, este un săpun special pentru pensule, putem să folosim și un șampon care are un PH mai scăzut. Eu, de exemplu, le pun și puțin balsam la cele naturale și să știi că sunt mult mai pufoase'', a spus Elena Ciftci.
Iar după fiecare machiaj, specialiștii recomandă ca pensulele să fie sterilizate cu ajutorul soluțiilor speciale.
''Pentru că putem astăzi să avem un coș, care este deschis, iar infecția de pe el poate să se transmită toată față, dacă pensula nu este curățată'', a mai spus Elena Ciftci, make-up artist.
Folosite zi de zi, pensulele de machiaj trebuie schimbate, în medie, o dată la doi ani. De obicei, se tocesc, iar astfel îți vei da singură seama că cer a fi înlocuite.