Așadar, învățăm din materialul următor cum să ne creștem imunitatea, cum să ne protejăm de alergii, cum să combatem virozele și nu numai.
Indiferent că suntem tineri, vârstnici sau copii, cu toții avem nevoie de o imunitate puternică pentru a face față agenților patogeni din sezonul rece care ne pot afecta organismul. Din cauza schimbărilor bruște de temperatură, corpul nostru are nevoie de alianți eficienți ca să se poată apăra în fața numeroaselor boli și afecțiuni.
"Iar asta o facem prin o alimentație adecvată, consumul de fructe și legume, hidratare corespunzătoare, trebuie să petrecem timp în aer liber, odihnă, somnul știm că face parte din refacere. Sunt anumite cazuri în care e adevărat că se recomandă și suplimente alimentare pe bază de vitamine sau altceva, dar dacă îi dăm organismului un aport suficient de vitamine, minerale din alimentație cred că putem să îi oferim tot ce are nevoie.", a spus Alina Tudor, medic.
De asemenea, este recomandat să reducem cantitatea de alcool consumată, să facem sport, să diminuăm consum de zahăr și să urmăm o dietă care să detoxifice organismul. De asemenea, specialiștii recomandă sauna, care ajută la creșterea imunității și la eliminarea toxinelor din organism
"Ar fi ideal dacă ne-am putea face puțin timp și pentru noi, pentru că din ce în ce mai mult și mai des nu mai avem timpul acesta necesar și pentru noi, care este destul de important – mici plimbări în aer liber, să ne bucurăm chiar de soarele acesta care e mai puțin, de ziua care e mai mică.", mai spune medicul.
Al doilea lucru important pe care trebui să îl știi în această vară este că un plan alimentar echilibrat înseamnă numai avantaje atât la nivel psihic, cât și fizic.
"Un plan alimentar echilibrat, să avem grijă să mâncăm, să respectăm micul dejun, să nu sărim peste mese, să ne hidratăm suficient."
Chiar dacă vremea se răcește, opțiunile în materie de alimentație se înmulțumesc, gama de fructe și legume este foarte bogată în această perioadă.
"Ciupercile, cartoful dulce, fasolea verde, adică perioada asta avem de ales. Strugurii, nucile."
De exemplu, nucile îmbunătățesc metabolismul și reduc colesterolul din corp și au proprietăți anti-inflamatorii.
"Un alt lucru la care ar trebui să fim atenți în acest sezon care începe acum ar fi virozele respiratorii, având în vedere că au început școlile, liceele, grădinițile.", a mai spus medicul.
Există peste 200 de tipuri de virusuri care pot declanșa probleme respiratorii, ușor transmisibile de la o persoană la alta. Simptomele clasice ale unei răceli sunt durerile în gât și de cap, nasul înfundat, strănutul, tusea productivă sau seacă și senzația de oboseală la nivelul întregului corp.
"Sunt boli respiratorii foarte contagioase, care se transmit destul de repede de la individ la individ, mai ales la copilași, la grădiniță. În ceea ce îi privește pe copilași fiecare să aibă sticluța lui, să nu bea unul după altul.", a mai adăugat medicul.
În acest sezon nu scăpăm nici de alergii.
"Vorbim de ambrozie, care este alergia cea mai comună a toamnei, polenul, mucegaiul, praful de la școală, din clase. Ar trebui să menținem atât la școală, cât și acasă o curățenie, o dezinfecție corectă a suprafețelor, a mâinilor. Ambrozia, cel puțin, este foarte, foarte agresivă și atunci TAIE câteodată este nevoie chiar de un tratament medicamentos, de mers la medicul alergolog și inițiat un tratament mai riguros.", mai spune medicul.
În cazul copiilor, astmul bronșic are, de cele mai multe ori, o componentă alergică. Aproximativ 90% dintre copiii diagnosticați cu astm sunt alergici la diferite substanțe precum polen, mucegai, praf, păr de animale sau mirosuri puterice de chimicale. În comparatie cu ei, doar 50% dintre adulți prezintă sensibilitate la acești alergeni comuni.
"Fiecare anotimp cu astenia lui proprie. Astenia de toamnă se manifestă de multe ori prin iritabilitate, stări depresive, agitație, oboseală excesivă. Schimbarea de temperatură este un factor important pentru această astenie, atunci când ziua se scurtează, lumina soarelui este mai puțină și este accentuată starea asta de depresie – nu mai avem timp să facem toate activitățile la care ne-am gândit în ziua respectivă."
O atitudine pozitivă, o dietă echilibrată, cât mai mult timp petrecut cei dragi și odihna ne pot ajuta în combatarea cu brio a asteniei de toamnă.