"Primul pas și cel mai imporant este să ne stabilim un obiectiv realist. Avanasat pe bune înseamnă minim un an jumătate, asta dacă avem suficient timp să ne dedicăm studiului limbii respective. Dar la modul realist, ca să mă descurc într-o vacanță și să nu am probleme după 3 luni.
Nu sunt adepta lucratului zilnic, pentru că apare sentimentul de suprasaturație. E mai bine să ne dozăm lucrul, lucrăm o dată la doua zile, o dată la trei zile, dar nu ne luăm o pauză mai mare de două săptămâni.
Învățarea unei limbi străine necesită multă repetiție, mult exercițiu, precum și investiție, angajament și motivație. Este mult mai bine să te dedici 100% timp de o lună decât să tragi de tine câteva luni sau chiar ani. Al doilea lucru pe care trebuie să îl facem este să alegem CUM VREM să învățăm limba străină.
"Avem o mulțime de opțiuni – putem să învățăm singuri, dar aici apar puțin mai multe probleme, putem să învățăm online, putem să alegem un profesor cu care să învățăm individual, putem să ne ducem la cursuri de grup, putem să facem cursuri online sau f2f. Trebuie să alegem un curs care să ne placă, să se plieze pe programul nostru și un profesor ar fi o idee bună, care să ne motiveze.", a spus Petruţa Creţu.
De asemenea, o soluție modernă și utilă sunt aplicațiile. De exemplu, Duolingo are mai mult de 100 de milioane de descărcări. Aceasta folosește cel mai bun mod de a învăța o limbă, prin imagini și activități distractive. Memrise este o altă aplicație de învățare, care conține videoclipuri de la vorbitori nativi pentru a învăța cât mai corect prounția. A treia pe listă este Beelinguapp. Pe această aplicație puteți citi și asculta povești în diferite limbi.
"Al treilea lucru pe care trebuie să îl facem este să ne gândim foarte bine – vreau să mă apuc acum sau nu? Învățatul de limbi străine este ca apucatul de dietă. Și din nefericire ne tot apucăm, ne lăsăm, ne apucăm, ne lăsăm.", mai spus aceasta.
De asemenea, este important ca odată ce am decis că vrem să învățăm o nouă limbă să uităm de orice urmă de frică sau de frustrare.
"Frustrarea că nu am învățat la timp limba străină respectivă ne sabotează în fiecare zi. Și al doilea aspect este frica. Frica de a te exprima, chiar și la cursurile individuale chiar dacă scopul lor este să vorbească îți faci curaj de la început, chiar dacă spui o frază foarte simplă. Faptul că ai reușit pentru prima dată să spui ceva în limba străină respectivă, te va face să te simți foarte bine, a doua oară va fi tot cu emoții, dar mai puține.", mai spune profesorul de limba engleză.
Și cufundă-te în noua limbă străină, adică încearcă să faci cât mai multe dintre activitățile pe care le faceai în mod normal în limba ta maternă.
"Să ne uităm la niște filme în limba străină respectivă sau la niște materiale foarte simple, să ascultăm muzică în limba străină respecitvă, să cititm niște materiale. Aceste activități sunt în timpul nostru liber, sunt distractive, ne mențin contacul cu limba străină respectivă.", a mai spus aceasta.
Și cea mai rapidă și bună metodă de învățare a unei limbi străine este să încerci să o vorbești
"E recomadat să fie cât mai aproape de un nivel avansat sau chiar vorbitori nativi, pentru a ne scoate din zona de confort. Persoanele cu același nivel ca al nostru ne vor trage puțin în jos, pentru că vin la pachet cu greșelile pe care le fac ei, venim și noi cu ale noastre.", a mai recomandat profesoara.