Antena 3 CNN Politică Mărturia emoționantă a senatoarei supraviețuitoare a cancerului: ”Când pleci de pe acest pământ, pleci doar cu faptele tale”

Mărturia emoționantă a senatoarei supraviețuitoare a cancerului: ”Când pleci de pe acest pământ, pleci doar cu faptele tale”

Mărturia emoționantă a senatoarei supraviețuitoare a cancerului: ”Când pleci de pe acest pământ, pleci doar cu faptele tale”
de Mihaela Bîrzilă    |    23 Sep 2024   •   15:20

Antena 3 CNN a obținut mărturia emoționantă a senatoarei care a învins cancerul. Primul pas este acceptarea, spune ea, și un apel extrem de important pe care îl face, ca supraviețuitoare a cancerului este: ”Iertați momentele de răutate pe care poate le au bolnavii atunci când le este cel mai greu”.

”Cancerul nu te întreabă ce vârstă ai, nu te întreabă dacă ai bani sau nu ai bani, dacă ai mașină sau nu ai mașină, dacă ai familie sau nu ai familie, dacă ai un medic bun. Anul acesta, la Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, i-am invitat pe cei din sală, ca în aplauzele celorlalți, să se ridice și să recunoască, să spună da, sunt supraviețuitori de cancer, pentru că societatea te stigmatizează. Le e rușine multora să spună că au avut acest diagnostic. O doamnă s-a oprit la mine și mi-a spus: sunt supraviețuitor de cancer de 21 de ani. Este extraordinar de importantă dorința de a lupta, emoția, emoția pozitivă”, spune senatoarea. 

”Când ești bolnav ai uneori sentimentul de răutate, de egoism”

Aceasta susține că bolnavii de cancer au nevoie de compasiune și trebuie iertați chiar și în momentele de răutate. 

”Bolnavul de cancer, în acele momente, are nevoie de compasiune, de dragoste, nu vrea să se simtă discriminat. Este un om care, până ieri, putea să facă tot ce trebuia în gospodărie, putea să meargă la serviciu. Deci are nevoie ca acel te iubesc să fie spus sincer.

În momentele de boală și nu neapărat în momentul în care ai diagnosticul de cancer, când ești bolnav și simți câteodată că toate corăbiile tale se îneacă, ai un sentiment de răutate, de egoism, pentru că simți că cei de lângă tine, când îți spun că te iubesc, iar tu te duci și îți faci chimioterapia, nu sunt sinceri. Și atunci le spun eu celor din familie să îi ierte și să îi sprijine chiar și în acele momente de răutate”, mai spune Nicoleta Pauliuc.

”O femeie diagnosticată cu cancer are nevoie să i se spună că este frumoasă”

”O femeie diagnosticată cu cancer, în momentul în care își pierde părul, are nevoie să i se spună că e frumoasă, are nevoie să i se spună că e femeie. Să-i mulțumim lui Dumnezeu în fiecare zi pentru că am deschis ochii, pentru că asta înseamnă că mai avem ceva de făcut. Dacă avem pentru ce lupta, dacă familia este lângă noi, dacă avem norocul să găsim medici empatici, dacă avem biserica lângă noi, pentru că e important să mergem la biserică, nu ai cum să nu învingi. Este dorința pe care o am, cea mai mare, ca în momentul în care îmi termin acest mandat de senator să spun că în trenul supraviețuitorilor de cancer au urcat din ce în ce mai mulți români. 

”Îi invit pe români să își dorească să trăiască”

Și atunci îi invit pe români să-și dorească să trăiască, să-și asume misiuni și să nu uite că noi, pe cealaltă lume, sau când ajungem în fața Creatorului, nu plecăm nici cu case, nici cu mașini, nici cu o geantă frumoasă, ci plecăm cu faptele noastre. Dacă în acest mandat o prioritate a fost legea planului național de luptă împotriva cancerului, în mandatul următor mi-aș dori foarte mult ca împreună cu dumneavoastră să vorbim despre o strategie de sănătate mintală. Să ne pregătim tinerii pentru seniorat mai târziu, pentru că, vedeți, tot timpul vorbim despre faptul că centenarii sunt în nu știu ce zonă, oameni care au ajuns la 100 de ani și citesc o carte și toată lumea încearcă să-și explice de ce, fără să facă eforturi deosebite, oamenii aceia au ajuns la 100 și ceva de ani și nu au descoperit nici în genele lor ceva deosebit, nu au descoperit nici că au mâncat ceva deosebit și au ținut un anumit regim ci faptul că au avut grijă permanent și au avut acea cumpătare”, explică femeia. 

”Nu Doctor Google vă ajută să găsiți soluții”

Senatoarea ține să sublinieze faptul că, în momentul în care apare o problemă de sănătate, este obligatoriu ca persoana respectivă să apele la medic, și nu la ”doctor Google”. 

”Să știți că doctorul Google nu este cel care vă ajută să vă găsiți soluții atunci când aveți o problemă medicală. Cel care vă ajută cel mai mult este medicul de familie. Este specialistul la care dumneavoastră trebuie să mergeți, dar pentru asta programați-vă astăzi. Mâine, într-un timp foarte scurt, faceți-vă un cadou dumneavoastră și familiei dumneavoastră pentru ca împreună, făcând-vă analizele, împreună cu ei, cei dragi, să vă puteți bucura de cât mai multe zile împreună”, a concluzionat senatoarea în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Nicoleta Pauliuc cancer
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close