Ce ați fi făcut diferit dacă în 2004 ați fi câștigat alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu?
"Nu ne întoarcem în trecut pentru că nu are sens. În acești 20 de ani s-au acumulat foarte multe crize, iar acum suntem în situația în care avem o pâlnie, dar turnăm din cinci robinete diferite apa, și apa nu se mai poate scurge și dă pe dinafară. Se creează un haos din care vom pierde și mai mult. Eu zic să facem un referendum prin care să ceream scurtarea la patru ani a mandatului de președinte", a declarat Adrian Năstase.
La ce să fie atenți românii în 2024?
"Părerea mea este că nu ar trebui să se uite după baloane de săpun. Vor apărea tot felul de povești, de propuneri, de artificii de genul ăsta. Nu poți să chemi 100.000 de oameni să discuți ce probleme au. Eu aș fi încercat să dezvolt clasa de mijloc. România s-a ocupat fie de elite, fie de săraci. Într-o țară ca România, clasa de mijloc trebuia să se dezvolte spre o economie de mare performanță", a mai adăugat fostul premier.
Care este formula în care PSD să cucerească din nou președinția României după o pauză de 20 de ani?
"Să presupunem că PSD va ave un candidat care să obțină voturile partidului. Asta înseamnă circa 30%. Problema este ce candidat sau ce formulă alegi pentru a obține 50% + 1? Te gândești că ai nevoie de o înțelegere cu PNL. Candidatul va fi din partea PSD, iar ministrul va fi de la PNL", declară fostul premier.
Întrebat dacă va candida la președinție, răspunsul fostului premier a fost clar: nu.
"Am o anumită vârstă. Dar asta nu înseamnă că sunt indiferent la ce se întâmplă. E un virus politic. Urmăresc cu atenție ce se întâmplă și uneori mai spun ce cred", a declarat Adrian Năstase.
Întrebat dacă crede că ascensiunea AUR pune în pericol PSD, Adrian Năstase a declarat că mulți dintre cei care ies și fac scandal sunt domesticiți. Fostul premier nu crede că PSD ar trebui să facă vreo alianță cu AUR.
Ar trebui că România să ia exemplul Poloniei, care a oprit ajutorul militar către Ucraina?
"Eu cred că noi nu suntem pregătiți să înțelegem ce a determinat războiul din Ucraina. Când România a trebuit să fie acceptată în 2002 în NATO, Ucraina a trimis cu trei zile înainte o scrisoare la sediul NATO prin care spunea că România nu poate fi primită în NATO pentru că are conflicte cu vecinii".
Puteți urmări aici interviu complet cu Adrian Năstase