"Nu cred că ordonanța este neconstituţională în sensul celor spuse de cei de la Consiliul Legislativ. (...). Ordonanța dispune numai pentru viitor. Orice lege, și ordonanțele sunt și ele legi până la urmă. Faptul că ordonanța se referă la un text dintr-o lege dinainte, din 2022, care trebuia să intre în vigoare în 2022, nu o face neconstituțională.
Dacă ar fi așa cum spun cei de la Consiliul Legislativ, nicio modificare legislativă nu s-ar mai putea face pentru că orice modificare se referă la un text deja existent", a spus Augustin Zegrean la "News Magazine".
Citeşte şi: Guvernul a aprobat majorarea salariilor pentru profesori
"Formula pentru modificările legislative este cam aceasta: articolul 1, să zicem, din Legea 1 pe 2001, se modifică (...). Nu înțelegem de aici să se aplică dinainte de data acestei modificări.
Legile se aplică de la data intrării în vigoare a legii sau la o altă dată trecută în textul legii, dar nu poate fi decât o dată viitoare, nu trecută. Deci, nu știu cum le-a venit ideea că legea aceasta s-ar aplica din 2022. Dacă ar fi așa, ar trebui să le dea profesorilor banii din urmă, ceea ce nu cred că a avut nimeni în gând", a mai explicat fostul preşedinte al CCR.
Vă amintim că Guvernul a adoptat OUG prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație, chiar dacă profesorii au respins oferta.
Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței, dar a constatat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând cu luna iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut la personalul didactic şi cu 400 lei/lună pentru cel nedidactic, creşterea salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.