De asemenea, liderul de la Beijing s-a pronunțat împotriva escaladării care amenință să declanșeze o criză nucleară în Europa şi în Asia.
"Comunitatea internațională trebuie să respingă amenințările privind folosirea armelor atomice. Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa", a declarat Xi Jinping, conform Ministerului de Externe de la Beijing, citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Potrivit sursei citate, președintele chinez a îndemnat toate părțile implicate în războiul ruso-ucrainean "să dea dovadă de rațiune și reținere și să reia cât se poate de rapid contactele în sensul organizării negocierilor de pace".
Anterior, cancelarul Olaf Scholz a afirmat că îi va cere președintelui Chinei, cu ocazia întâlnirii de la Beijing, să-și exercite influența asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina.
Scholz: "China și Germania sunt de acord că un atac nuclear ar depăși linia roșie"
De asemenea, după discuții cu premierul Chinei, Li Keqiang, Scholz a afirmat că Berlinul şi Beijingul sunt de acord că amenințările Rusiei privind potențiala folosire a armelor nucleare sunt "inacceptabile", iar un astfel de atac ar depăși o "linie roșie" în relațiile internaționale.
China, care și-a îmbunătățit relațiile cu Rusia în ultimii ani, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a evidențiat importanța respectării suveranității tuturor națiunilor.
Săptămâna trecută, Ministerul chinez de Externe a îndemnat Occidentul şi Rusia să reia negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina.
Cancelarul german, vizită "controversată în China
Cu ocazia discuțiilor cu Xi Jinping, Olaf Scholz a menționat că "ambele țări au convenit că amenințările nucleare ale Rusiei sunt iresponsabile și foarte periculoase".
Însă expresia "amenințări iresponsabile și foarte periculoase" nu apare în poziția exprimată de Xi Jinping, așa cum a fost aceasta consemnată în declarația ministerului de Externe de la Beijing, relatează BBC.
Olaf Scholz este primul lider occidental care efectuează o vizită oficială la China după pandemia globală și primul care se întâlnește cu președintele Xi de când acesta și-a consolidat puterea, cu ocazia Congresului Național al Partidului Comunist, desfășurat luna trecută.
Vizita lui Scholz a stârnit îngrijorare în Germania și în alte părți ale Europei iar BBC a numit-o "controversată" într-un material publicat pe website-ul său.
Momentul ales pentru vizită este considerat de mulți - inclusiv din guvernul de la Berlin - ca fiind nepotrivit, iar vizita în sine, ca fiind de natură să cauționeze reputația unui președinte chinez din ce în ce mai autoritar.
Însă cancelarul german, ca și predecesorul său Angela Merkel, susține că problemele globale pot fi rezolvate doar prin cooperare cu China.