În cadrul evenimentului, Xi Jinping și-a prezentat viziunea pentru o ordine mondială remodelată sub privirile apreciative ale lui Vladimir Putin.
Marc Stewart, corespondent CNN, a explicat la Antena 3 CNN, panul Chinei şi Rusiei în acest sens:
"Cei doi lideri au prezentat o viziune comună în timpul summit-ului cu privire la o nouă ordine internațională care să nu mai fie dominată de Statele Unite și aliații săi democrați.
Evident, este o declarație în fața lumii pentru o nouă ordine. Aceștia sunt doi lideri mondiali care au descris că au prietenie fără limite. L-am văzut pe Xi Jinping nu neapărat sprijinindu-l pe Putin, dar ne-condamnând acțiunea din Ucraina. Și Putin l-a sprijinit pe Xi Jinping în ideea sa de o nouă ordine mondială. Și asta înseamnă, de fapt, că va fi un aranjament foarte diferit și alternativ Statelor Unite care să ofere securitate globală și dezvoltare.
Astăzi, la Beijing la forumul mondial "Noul drum al mătăsii" și Xi Jinping a avut audiență nu numai din partea lui Vladimir Putin, dar și lideri din America de Sud și din Asia și Africa, pe lângă secretarul general al ONU care a fost aici. Evident, nu putem ignora ce se întâmplă acum în Israel.
Nu este neapărat ceva ce a fost abordat în mod specific în timpul acestei conferințe, dar este interesant de știut că în timp ce și China, și Rusia au făcut apel la calm, ambii lideri au vederi foarte diferite când vine vorba de Hamas.
Ei văd Hamas-ul ca o organizație de rezistență, nu ca un grup terorist, cum am văzut că SUA și alte națiuni îi percep. De aici şi această idee de o nouă ordine mondială care să excludă SUA.
Rămâne de văzut dacă Xi Jinping va avea şi sprijinul altor lideri pe lângă Vladimir Putin privind noua ordine mondială", a spus Marc Steward la Antena 3 CNN.
Referitor la demersul Chinei pentru demersul ei către independența economică, Marc Steward a spus:
"În primul rând, trebuie să spunem clar că scopul acestei întâlniri din Beijing este forumul "Noul drum al mătăsii", care este motorul economic principal al Chinei pentru viitor, care depinde de proiecte de infrastructură din întreaga lume, în parteneriate cu națiuni din întreaga lume.
În ceea ce privește vestul, China este încă percepută ca fabrica lumii. Producția de aici, scara și viteza tehnologiei nu este neapărat superioară celei din SUA, dar este mai eficientă.
Au reputația că pot produce o cantitate foarte mare. Deci China depinde de clienți din SUA pentru a face parte din acest motor economic. Și SUA nu are nicio altă cale decât să meargă în China pentru că nu pot produce atât de mult.
Dar cred că este foarte important să subliniem și faptul că, într-o anumită măsură, China are nevoie de această sursă economică din vest, pentru că în acest moment China se confruntă cu o rată mare de șomaj şi trebuie să depindă de vest și pentru combustibil economic, dacă vreți, ca să țină economia funcțională",a mai spus Marc Steward, corespondent CNN la Antena 3 CNN.