Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele. Marius Budăi spune cum vor fi distribuite

Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele. Marius Budăi spune cum vor fi distribuite

Sabrina Preda
3 minute de citit Publicat la 09:03 13 Apr 2022 Modificat la 10:17 13 Apr 2022
marius budai
Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele. Marius Budăi spune cum vor fi distribuite Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Acestea vor putea fi folosite în hypermarketuri, magazine şi chiar în pieţe, de unde oamenii vor putea cumpăra şase grupe de alimente.

Ce putem să cumpărăm pe vouchere

"Ne gândim la şase grupe de alimente de bază, este ultima discuție și cred că va rămâne aşa – pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă.

Acestea sunt cele şase alimente de bază pe care le vor achiziționa românii cu voucherele. Pot să apară mici ajustări", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la emisiunea News Hour with CNN, de la Antena 3.

Voucherele vor fi tipărite pe hârtie, ca şi tichetele de masă, nu vor fi pe card.

"Le vom putea folosi la hypermarket, magazine, pieţe, pe modelul tichetelor de masă", a clarificat oficialul.

Cum vor fi distribuite voucherele

Întrebat de unde vor lua oamenii voucherele, oficialul a spus: 

"Dacă vorbim de pensionari, le vom achiziționa și le vom da prin poștă, prin Casa de pensii.

Pentru persoanele cu dizabilităţi sunt două posibilități: ori prin ANPIS, dar cred că mai repede prin DGASPC, dacă vorbim de cei cu salariul minim fiecare societate va acorda tichetele", a mai spus Budăi.

Pentru copii, tichetele vor fi acordate prin școli, iar pentru pensionari, ele vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.

La fel ca şi în cazul tichetelor de masă, la vouchere nu se va acorda rest.

Un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună.

Cine primeşte voucherele şi unde le folosim

Liderii PSD, PNL şi UDMR au anunțat pachetul de măsuri economice și sociale de peste 17 miliarde lei.

Vor fi acordate vouchere cu valoare totală de un miliard de euro pentru românii cu venituri mici şi urmează subvenții și ajutoare pentru IMM-uri și fermieri. 

Aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene, iar restul de 48%, din fonduri de la bugetul de stat. 

Se acordă 4 vouchere de 50 de euro până la sfârşitul anului din două în două luni:

Ce ştim despre voucherele pentru alimente de bază 

- pensionarii cu pensii mai mici de 1.500 de lei

- asistenţii sociali

- persoanele cu handicap

- familiile cu venituri reduse (600 de lei pe lună per membru de familie)

- familiile monoparantale cu venituri până în 2.000 lei pe lună

Totodată, copiii care primesc bursă socială vor primi 7 vouchere de 30 de euro până la sfârşitul anului.

Liderii coaliției au întârziat anunțul oficial privind pachetul de măsuri economice și sociale. 

Varianta amânării unor măsuri din pachetul "Sprijin pentru România" a fost discutată la propunerea unui ministru liberal, care a invocat necesitatea unor analize suplimentare. 

Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene.

Măsurile sociale care vor ajuta românii | Cine va primi vouchere de 50 de euro pentru a cumpăra mâncare

Milioane de români au aflat măsurile stabilite de coaliţia de guvernare pentru a-i ajuta să facă faţă tăvălugului de scumpiri.

Liderii coaliţiei au făcut publice cele 17 măsuri de sprijin din pachetul socio-economic. Vorbim printre altele de majorarea salariului minim şi de acordarea unor vouchere de 50 de euro pentru cei cu venituri mici. 

În acelaşi timp, măsurile ar trebui să îi ajute şi pe producătorii agricoli, cei din industria alimentară, dar şi pe operatorii economici să reziste la scumpirea energiei şi a carburanţilor, astfel încât să nu crească preţurile produselor.

Vouchere pentru cei vulnerabili | Adrian Negrescu: "Ce poţi să faci cu 4 lei pe zi? Îţi iei doi covrigi sau o pâine"

Analiştii economici spun că decizia este bună, însă suma este insuficientă.

"Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă (...).

Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România?

Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena 3.

Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2021 vs. 2022. Negrescu: ”Vom merge la hipermarket ca la muzeu: vom admira produsele”

Mia de lei s-a devalorizat în România simțitor în ultimul an, iar Guvernul amână și acele vouchere pe care vrea să le dea pentru ca românii să simtă mai ușor aceste scumpiri.

Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască și 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel.

În prezent, din aceeași bani, puteam lua 1,5 kg carne de miel (40 lei/kg), doar jumătate de pască, nu una întreagă și 10 ouă.

×
x close