Kremlinul a comunicat, la un moment dat, că președintele rus Vladimir Putin este proprietarul unui apartament de 74 de metri pătrați și nici vorbă să dețină palate.
Investigația difuzată de CNN arată însă altceva.
Fundația Anti-Corupție este o organizație înființată de Aleksei Navalnîi.
A fost interzisă în 2021. Navalnîi, în prezent încarcerat în Rusia, este cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin
Conform celor de la Fundația Anti-Corupție, palatul grandios ridicat pe malul Mării Negre ar fi fost construit din banii oligarhilor ruși pentru Vladimir Putin.
Construcția are 190.000 de metri pătrați.
Din aer se văd biserica, ceainăria şi amfiteatrul şi chiar şi un presupus ring de hockey subteran, Putin fiind un pasionat al acestui sport.
Zona palatului este interzisă pentru avioane şi bărci.
Fundația Anti-Corupție: "Un palat construit de oligarhi pentru Putin"
"Acest palat este în mare parte un simbol şi o miniatură a Rusiei lui Putin. El nu se mai vede pe sine ca un angajat al guvernului, ca pe o persoană aleasă. Se vede ca un țar, ca un fel de rege. Şi prin urmare, un țar rus merită un palat", spune Maria Pevcic, șefa investigațiilor din cadrul Fundației Anti-Corupție.
CNN menționează că nu a putut verifica independent legătura dintre Putin şi palat iar purtătorul de cuvânt al lui Putin a negat că liderul rus ar deține vreun palat.
Însă Pevcic spune că organizația sa deține dovezi care atestă că cum oligarhii l-au îmbogățit pe președintele Rusiei.
"A fost plătit de oligarhii ruși, de companii rusești de stat. Bani de la rușii de rând au fost furați și direcționați pentru construirea acestei grozăvii la Marea Neagră", susține ea.
Investigația a relevat că banii pentru palat au venit de la un fond rusesc de investiții care a solicitat donații caritabile de la oligarhii ruși.
Vladimir Putin - despre care se spune că ar avea 100 de miliarde de dolari - nu este, oficial, un om bogat: în afara apartamentului de 74 metri pătrați, președintele rus mai are câteva mașini şi un salariu evaluat în 20202 la echivalentul a 140.000 de dolari.
Vladimir Putin, un președinte cu venituri și proprietăți relativ modeste, la vedere
Dar venitul său oficial este irelevant. Cei care observă situația din Rusia spun că Putin controlează Rusia și determină cine primește bani și cine nu, cine poate să aibă afaceri, cine ia profitul și cum se împarte bogăția.
În plus, nu are nevoie de proprietăți pe numele lui, pentru că pot fi, toate, ale lui atunci când le cere.
"Este ca și cum ar fi un cap mafiot. În ultimă instanță, mafioții îi datorează tot ce au șefului. Și cu un pocnet din degete, așă cum a arătat în trecut, Putin poate să îi ia totul unui oligarh. În această ordine de idei, oricât de influenți și de bogați ar fi, sunt dependenți de el", arată jurnalistul Tom Burgis.
Noile sancțiuni impuse de Occident le-au făcut viața grea peste granițe miliardarilor ruși.
Yachturile şi conturile bancare au fost puse sub sechestru.
În Rusia, economia dă semne de prăbușire.
Dar îndepărtarea lui Putin de la puterea de care se ține cu brutalitate va lua timp.
În plus, acțiunile sale arată că strategia sa țintește dincolo de bogățiile personale.