Fostul ministru al Sănătății Victor Costache a mers la premier cu un plan de măsuri urgente care ar trebui luate pentru a încetini acest val pandemic care duce sistemul sanitar în colaps.
În direct la Antena 3, fostul ministru al Sănătății și-a exprimat îngrijorarea față de gravitatea situației sanitare din România și a expus măsurile care consideră că trebuie luate de urgență în acest moment în România. Fostul ministru a menționat și gravitatea faptului că avem o criză politică suprapusă peste cea sanitară.
"Din păcate acest val patru a coincis cu o criză politică fără precedent, iar în timp ce populația noastră este decimată de valul patru al pandemiei de COVID-19, alții și-au făcut jocurile politice și și-au împins carierele, subminând orice tentativă de organizare a sistemului sanitar. Suntem cred că singura țară din Europa unde speranța de viață a unui ministru al Sănătății este de 5 luni și a unui prim-ministru de sub 12 luni.", a declarat Victor Costache.
"Trebuie să se lucreze în două direcții, să se accelereze campania de vaccinare, să crească încrederea populației din România în campania de vaccinare care a fost subminată sistematic în scopuri din păcate patetice și politice. A doua direcție în care trebuie acționat urgent este de a salva cât mai multe vieți.", a subliniat fostul ministru al Sănătății.
În condițiile unuia dintre cele mai puțin performante sisteme sanitare din Europa, puțin finanțat și cu foarte multe hiper-reglementări birocratice și legislative care împiedică actul medical, suntem departe de a fi o țară europeană care își pune pacienții în centrul sistemului, a mai arătat Victor Costache.
Transferarea pacienţilor în străinătate pentru ATI este una dintre propunerile concrete făcute de Victor Costache.
"În momentul de față avem peste 1500 de pacienți în terapiile intensive din România și acest număr este în creștere. Este firesc să activăm mecanismele europene de solidaritate sanitară. Sunt țări care sunt disponibile să ne ajute - Ungaria, Austria, Germania și Franța sunt doar câteva dintre ele. Între 200 și 300 de pacienți ar putea fi transferați în străinătate, astfel s-ar ușura munca colegilor noștri de la ATI.", a mai precizat fostul ministru.