Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cât valorează viața noastră digitală pe piața neagră online și ce se vinde cel mai bine

Cât valorează viața noastră digitală pe piața neagră online și ce se vinde cel mai bine

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:20 03 Aug 2023 Modificat la 18:20 03 Aug 2023
darknet
Cât valorează viața noastră digitală pe piața neagră online și ce se vinde cel mai bine Sursa foto: Getty Images I cream_ph

Un raport realizat de specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender dezvăluie o parte mai puțin cunoscută a internetului, unde informații și bunuri personale, precum date de autentificare sau carduri de credit fac obiectul unor tranzacții ilegale pe Dark Net sau piața neagră virtual

Cardurile de credit se vând la un preț mult sub valoarea reală pe care infractorii o "garantează", de regulă între 7 și 14%.

De exemplu, un card care are în cont 2.000 de dolari poate fi achiziționat pentru 210 dolari.

Pe de altă parte, conturile compromise de pe rețelele sociale stârnesc un mare interes pe piața neagră virtuală și reprezintă o afacere profitabilă.

Citește șiAtenție la fraudele online! Poliția trage un semnal de alarmă: ”Fiți prudenți în divulgarea informațiilor personale!”

De cele mai multe ori, prețurile pentru datele de acces obținute din aceste breșe de date sunt foarte scăzute, undeva la 20 până la 50 de dolari.

O altă opțiune disponibilă este cumpărarea de urmăritori online

De exemplu, 50.000 de urmăritori pe Instagram costă aproximativ 250 de dolari.

La fel, serviciile populare de filme online se vând la o fracțiune din costul unui abonament.

Dacă vorbim de Netflix, pentru 30 de dolari cumpărătorul primește accesul nelimitat la un cont al cărui abonament e plătit de altcineva.

Servicii bancare, cele precum PayPal sau Western Union sunt și ele o țintă preferată pentru tranzacțiile ilegale

Nu există nicio garanție că un astfel de cont va fi accesibil și după achiziție, dar prețul cerut este de ordinul a câteva sute de dolari.

Actele de identitate reale sau falsurile foarte bine realizate se numără printre produsele cele mai scumpe.

De exemplu, prețul pentru un pașaport înregistrat în Malta ajunge până la 3.500 de euro, un pașaport din Marea Britanie costă 2.500 de euro, iar un pașaport din Statele Unite ale Americii valorează 1.680 de dolari.

În schimb, un pașaport biometric din Uniunea Europeană poate costa chiar și 4.500 de euro.

×
x close