Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Val de scumpiri la mâncare înainte de Paşte | Avertismentul experţilor: "Preţul va crește în perioada următoare"

Val de scumpiri la mâncare înainte de Paşte | Avertismentul experţilor: "Preţul va crește în perioada următoare"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:52 29 Mar 2024 Modificat la 18:53 29 Mar 2024

Prețul alimentelor crește în pragul sărbătorilor pascale. Atât producătorii, cât și comercianții prevăd scumpiri pentru toate produsele pe care le găsim la raft, dar și servicii precum masa în oraș sau livrare de mâncare.

26% dintre managerii din mediul de afaceri românesc sunt de părere că prețul produselor puse zilnic în coșurile de cumpărături vor crește în perioada următoare. Vizate de scumpiri sunt și produsele din carne, esențiale pentru masa de Paște.

De asemenea, este important de spus că în ultimul an, conform datelor Institutului de Statistică, observăm o creștere de 10% a prețurilor pentru produsele din carne. Preţul diferă în funcție de natura acestui produs. S-au văzut aceste scumpiri, îndeosebi în ceea ce privește produsele din carne de porc.

"Nu există o singură cauză de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde", a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Val de scumpiri la mâncare înainte de Paşte | Avertismentul experţilor

Măsurile fiscal-bugetare adoptate de guvern și-au spus cuvântul, spun cei ce produc, procesează și distribuie mâncare. Scumpiri s-au văzut și la produsele lactate.

"Avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. Să nu uităm că a fost o creștere bruscă de 10% de la nouă la 19% și a mai fost un pic la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit", spune Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL. 

Mai mult, și masa în oraș ne costă în plus.

"Cele mai importante cauze, pe lângă creșterea de TVA, o reprezintă strângerea, respectiv creșterea taxării micro întreprinderilor, de exemplu, sau eliminarea facilităților. Cei care produceau mâncare, inclusiv pentru restaurante au costuri cu angajații mai mari începând de la 1 ianuarie", spune Dragoş Petrescu, fondator linie restaurante. 

România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.

×
x close