Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Vacanţa de vară a aglomerat secţiile de toxicologie. Tot mai mulţi copii ajung de urgenţă la spital. Avertismentul medicilor

Vacanţa de vară a aglomerat secţiile de toxicologie. Tot mai mulţi copii ajung de urgenţă la spital. Avertismentul medicilor

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 18:56 06 Aug 2024 Modificat la 18:56 06 Aug 2024
maini de copil cu branule
Tot mai mulţi copii ajung de urgenţă pe mâinile medicilor dupa ce ingerează plante, flori, substanțe toxice, medicamente sau produse de curățenie. Foto: Getty Images

Vacanţa mare a aglomerat secţiile de toxicologie. La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală medicii se luptă să le salveze vieţile copiilor care voluntar sau accidental iau medicamentele bunicilor ori ingerează plante de apartament, insecticide sau produse de curăţenie. În alertă sunt şi specialiştii din Secţia de Toxicologie a Spitalului Floresaca , acolo unde paturile sunt ocupate la capacitate maximă. Medicii sunt copleşiti de numărul mare de tineri care ajung în stare gravă la spital din cauza combinaţiilor de substanţe periculoase, a pesticidelor şi chiar a supradozelor de steroizi.

Intoxicaţiile voluntare sau accidentale cu medicamente şi alcool sunt mai frecvente în perioada vacanţei când copiii au mai mult timp liber. De aceea , medicii le recomandă părinţilor să aibă grijă unde depozitează pastilele ori siropurile care pot fi confundate de copii cu băuturile dulci.

Viorela Nițescu, şef Secţia de Toxicologie, Spitalul "Grigore Alexandrescu": Chiar zilele acestea am externat un pacient care luase din medicația bunicii accidental și a ajuns cu forme severe. În foarte multe cazuri vorbim de medicație cardiovasculară sau de medicație psihotropă care chiar și în cantități mici, în doze mici, chiar și doza de o pastilă pot să producă efecte grave la copilul mic care găsește pastilele respective.

O ameninţare pentru copii sunt şi produsele de curăţenie sau plantele de apartament. Zeci de copii se aleg cu alergii severe care le ameninta viata dupa ce ingerează diverse plante sau diverse substanţe toxice. Un pericol urias sunt în continuare şi insecticidele de uz veterinar.

Deși mai multi copii au murit în ultimul an din cauza insecticidelor de uz veterinar, iar autoritățile au luat o serie măsuri, numai în secţia de Toxicologie a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală, în ultima săptămână au ajuns șase copii, unul dintre ei în stare foarte gravă.

Îngrijoraţi sunt şi medicii din Secţia de Toxicologie a Spitalului Floreasca.

Pe lângă tinerii care îşi pun viaţa în pericol din cauza substanţelor interzise, sunt şi pacienţi care ajung la spital şi din cauza pesticidelor sau a supradozelor cu steroizi.

Radu Țincu, Secţia de Toxicologie, Spitalul de Urgenţă Bucureşti: Avem și pacienți care sunt expuși la pesticide, fie în mod accidental, fie prin tentative de suicid. Am avut cazuri, de exemplu, a unui tânăr de 32 de ani care, dorind să își crească masa musculară, a luat înexces steroizi și s-a prezentat cu hepatită acută fulminantă și cu insuficincență hepatică, la un pas să-și piardă viața. Abia după 30 de zile de terapie intensivă am reușit să-l stabilizăm.

Afectaţi pot fi şi bolnavii cronici care combină medicaţia prescrisă cu alte tramente pentru migrene, antidepresive sau antibiotice. Potrivit specialiştilor, aceştia pot avea grave probleme cardiace care le pot ameninţa viaţa.

 

×
x close