60.000 de tone de grâne au fost distruse în bombardamente.
Rusia este acuzată că, prin aceste acțiuni, încearcă să sugrume economia Ucrainei şi să arunce zeci de ţări în foamete.
Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a vizitat portul Odesa recent şi vine cu ultimele informații despre evoluția situației din zonă, într-un interviu exclusiv pentru News Hour with CNN.
Ana Maria Roman: "Domnule președinte, vă mulțumim foarte mult că sunteți din nou alături de noi în emisiunea noastră. De când Rusia a anulat acordul privind cerealele, armata rusă a lansat o serie de atacuri asupra porturilor ucrainene. Ce credeți că încearcă Putin să obțină?
Petro Poroșenko: "În primul rând, la începutul războiului, Putin a vrut să ne distrugă fizic. Apoi, când noi, cu forțele armate create de echipa mea începând cu anul 2014, i-am alungat din jurul Kievului, de la Harkov și Poltava, a vrut să ne învingă militar, trimițând noi și noi trupe. Noi am distrus acest plan. Apoi, în iarnă, prin rachete lansate asupra infrastructurii critică de energie, a vrut să ne distrugă într-un dezastru înghețat.
Nu-i permitem să facă asta, cu ajutorul partenerilor noștri europeni și NATO, inclusiv România. Acum, acesta este un atac nu doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii lumi.
Petro Poroșenko: "Putin vrea foamete globală și o nouă criză a migrației în Europa"
Iar scopul lui Putin ne privește pe toți. El vrea să incite foametea globală, să lanseze o altă criză a migrației, după care Europa ar fi plină de migranți, care se luptă de foame. Și trebuie, neapărat, să rămânem uniți, să nu-i permitem lui Putin să pună în aplicare acest scenariu.
Nu trebuie să ne speriem de marea teroare a lui Putin. Nu trebuie să-i permitem să ne șantajeze și trebuie să ne sporim eforturile comune pentru a-l împinge pe Putin înapoi în Federația Rusă. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă mai multe arme, mai multă muniție, mai multă apărare anti-aeriană și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Putin ar trebui să plătească prețul, în primul rând.
Și în al doilea rând, Putin nu ar trebui să mai aibă bani pentru a finanța războiul. Iar noi putem face asta. Cred cu tărie în asta."
Ana Maria Roman: "Deci, acestea sunt solicitările pentru liderii NATO?"
Petro Poroșenko: "Da. În fiecare săptămână, după cum probabil știi, sunt în prima linie. Astăzi, avem două linii de front: în est, în Donbas, și în sudul țării, noastre, în regiunile Zaporojie și Herson. Și pot vorbi direct cu soldații. Și am două mesaje pentru telespectatorii CNN.
Mesajul numărul unu: vă mulțumim din toată inima noastră pentru susținerea forțelor armate ucrainene, pentru susținerea poporului ucrainean. Acest lucru este vital pentru noi.
Petro Poroșenko: "Avem nevoie de mai multă muniție, de mai multe rachete pentru contraofensivă"
Și mesajul numărul doi: vă rog, mai multă muniție, mai multă apărare antiaeriană.
Și pentru operațiunea noastră contraofensivă avem nevoie de aceste lucruri: rachete cu rază lungă de acțiune și apărare antiaeriană foarte eficientă. Cu cât vom avea mai multe astfel de lucruri, cu atât mai scurt va fi războiul."
Ana Maria Roman: "Domnule președinte, sper că mesajul dumneavoastră va fi auzit. Și aș vrea să vă întreb cum a afectat economia Ucrainei decizia de anulare a acordului cerealier? Am înțeles că tocmai ați vizitat regiunea Odesa."
Petro Poroșenko: "Noile restricții asupra cerealelor din Ucraina s-ar putea întoarce împotriva lumii libere"
Petro Poroșenko: "Este extrem de dificil, pentru că acum avem, din exportul nostru agricol, mai mult de 40% din veniturile noastre valutare. Cu siguranță, economia ucraineană suferă foarte mult din această cauză. Și în această situație, nu ar trebui să-i permitem lui Putin să atace Ucraina din punct de vedere economic.
Cred că ar trebui să ne activăm portul nostru dunărean, în ciuda atacului cu rachete rusești asupra portului Reni. Și ar trebui să avem un feribot care să traverseze Dunărea. Și ar trebui să folosim neapărat portul românesc. Din păcate, atacul cu rachete din portul Reni a fost la doar 300 de metri de teritoriul României, stat membru NATO.
De asemenea, fac apel la România să nu introducă noua restricție asupra produselor agricole ucrainene, asupra cerealelor ucrainene, care expiră la 15 septembrie.
Vă rog, nu mai continuați. Din punct de vedere strategic, s-ar putea întoarce împotriva noastră. Ar putea fi dăunător pentru România și pentru alte țări. Ar putea fi dăunător pentru Uniunea Europeană. Și ar putea fi dăunător pentru întreaga lume liberă și democratică."