Cifrele arată că la nivel național aproape 560 de mii de oameni se lupă cu această afecțiune.
Povestea micuțului Albert începe când mama sa a observat ca acesta nu mai răspundea atunci când era strigat sau nu o mai privea in ochi. După controale amănunțite a primit si diagnosticul de care se temea: tulburare de spectru autist.
"Am renunțat la întrebarea de ce, și am hotărât să iau atitudine, să mă ridic și să fac tot ce e omenește posibil pentru el.
Fiecare lucru pe care el îl știe a fost învățat cu foarte multă terapie, cu foarte multă dragoste și încurajări. Am ajuns sa vorbim acum despre un copil recuperat", a spus Irina Finca, președinte Asociația Children's Terapy.
Citește și: Depresia la copii și adolescenți. Cum se manifestă și din ce motive se declanșează
După aproape 10 ani de terapie zilnică, Albert este recuperat în proporție de 90%.
Și-a descoperit și pasiunile: excursiile cu colegii, matematica și pianul.
"Copilul merge la o scoală normală. Ne considerăm niște oameni norocoși pentru că am avut lângă noi cadre didactice dornice să ajute și să înțeleagă", a mai spus Irina Finca.
În România, 1 din 52 de copii sunt diagnosticați cu afecțiuni din spectrul autist.
Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, părinții ignoră primele semne ale bolii.
"Atunci când copilul nu răspunde la nume sau nu poate prelua indicații simple de genul: hai să ne îmbrăcăm, unde punem cana, nu se poate juca funcțional cu o jucărie, dar și atunci când îi este foarte frică de sunete sau tunete de afara", a declarat Andreea Nerau, logoped.
Costurile pentru terapii se ridică lunar la peste 1.000 de euro. Doar până la un sfert din acești bani sunt decontați de stat.
Comparativ cu anii trecuți, rata cazurilor de tulburări din spectrul autist a crescut alarmant. S-a ajuns ca în fiecare clasă de elevi, trei dintre copii să aibă această boală.