Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Uniunea Europeană, primele reguli pentru folosirea inteligenței artificiale

Uniunea Europeană, primele reguli pentru folosirea inteligenței artificiale

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 20:16 12 Mai 2023 Modificat la 21:48 12 Mai 2023
New Project (32)
Uniunea Europeană, primele reguli pentru folosirea inteligenței artificale Sursa foto: Gettyimages | imaginima

În timp ce toţi experţii au avertizat că pericolul AI este unul uriaş, Uniunea Europeană va fi primul organism care va crea o legislaţie pentru a proteja confidențialitatea, drepturile oamenilor.

Potrivit acesteia, vor fi interzise sisteme de identificare biometrice ale cetățenilor în spații publice, cu excepţia situaţiilor în care există un mandat de la judecător.

Vor fi interzise sisteme de clasificare biometrică: privind genul, rasa, etnia, orientarea politică. Poliţia nu va putea folosi sistemele preventiv. Sistemele nu vor putea fi folosite de către forțele de ordine nici în apărarea frontierelor, la locul de muncă și în instituțiile de învățământ.

Citește și: El este robotul Ro2D2 creat de echipa de robotică din Ploieşti şi premiat la campionatul mondial din SUA

Totodată, va fi interzisă colectarea datelor de pe rețelele sociale sau de pe camerele de supraveghere pentru a crea un sistem de recunoaștere facială.

"Cred că acum, după desucțiile din ultimele luni, după îngrijorările care se ridică din toate colțurile societății cu privire la acești algoritmi de inteligență artificială, a devenit evident pentru toată lumea de ce e important să avem reguli care să spună clar ce se poate face, ce nu se poate face, cum putem utiliza această tehnologie și cum nu putem să o utilizăm.

De altfel, foarte multe jurisdicții la nivel global care aveau îndoieli până în urmă cu două trei luni dacă e cazul să treacă și ele la astfel de reguli, precum europenii, acum se gândesc foarte serios să recupereze timpul pierdut și să vină cât se poate de repede alături de noi pentru a obține o convergență la nivel global", a precizat în direct la Antena 3 CNN, Dragoș Tudorache, europarlamentar Renew Europe.

Potrivit acestuia, transparența datelor, modul în care algoritmii sunt construiți sunt lucruri pe care prin noua legislație dezolatorii sunt obligați să le facă cunoscute.

×
x close