În România, tone de medicamente expirate ajung în continuare la gunoi. Unii oameni nu știu că pot să le ducă la punctele de colectare, iar cei care ştiu despre asta sunt descurajaţi de procedura greoaie. Chiar şi aşa, autorităţile atrag atenţia că reciclarea medicamentelor este un pas extrem de important, pentru a ține aceste deșeuri periculoase departe de mediul înconjurător.
Medicamentele care nu mai sunt utilizate sau sunt expirate pot deveni periculoase dacă sunt aruncate la întâmplare. Dacă le aruncăm la gunoi sau le deversăm în canalizare, substanțele chimice din acestea pot ajunge în sol, apă și aer, contaminând ecosistemele și punând în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor. În plus, păstrarea acestor medicamente acasă crește riscul de a le folosi din greșeală, ceea ce poate duce la intoxicații.
Reciclarea corectă, prin predarea lor la centrele de colectare din spitale asigură distrugerea lor sigură.
„Medicamentele se pot colecta doar la locurile speciale din sptiale. În farmacii nu se pot colecta, pentru că asta ar preusupune contaminarea medicamentelor din stocul farmaciei cu agenți chimici și biologici. Sunt 27 de spitale publice și private în Cluj. Toate spitalele au făcut aceste demersuri. Distrugerea se realizează cu firma autorizată cu care spitalul încheie contract.”, a precizat, la Antena 3 CNN, Elena Dinte – președinte colegiul farmaciștilor Cluj.
Unii oameni pot avea tendința de a păstra medicamentele expirate "în caz de nevoie" sau din obiceiul de a nu risipi, fără să realizeze că acestea devin periculoase și ineficiente după data de expirare. Alţii nu reciclează medicamentele expirate din cauza lipsei de informații.
Toate farmaciile vor afișa la intrare un cod QR unde se oferă informații despre colectarea acestor medicamente și o listă a spitalelor unde pot fi duse.