Tatăl spune că s-a lovit doar de uși închise. A făcut petiții, memorandumuri, plângeri, considerând regula absurdă, însă eforturile lui nu au avut rezultate.
Cătălin Frâncu, unul dintre fondatorii platformei DEX online, a dat Ministerul Educației în judecată. Inginerul a făcut chiar și o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că fiul lui nu este acceptat în clasa pregătitoare. Motivul: copilul nu împlinește 6 ani pe 3 ianuarie 2023.
"El s-a născut pe 3 ianuarie deci acum are 5 ani si 4 luni şi fără să ştie el a greșit că s-a născut practic, asta spune ministerul Educaţiei pentru că legea spune că în clasa pregătitoare au voie să meargă copiii care au împlinit 6 ani până la începutul scolii", spune bărbatul.
În ţara noastră doar copiii care au împlinit 6 ani până la momentul începerii școlii pot intra în clasa zero. Există o excepție: pot face o solicitare scrisă părinții ai căror copii împlinesc această vârstă până la finalul anului calendaristic.
"Printr-un caz special cu evaluare cei care s-au născut în anul calendaristic până pe 31 dec, după care în noaptea magic dintre ani se întâmplă ceva şi nu se mai nasc copii deștepți şi atunci al meu nu are voie să meargă la scoală şi nimeni nu vrea să îl evalueze psihologic, să stea puțin cu el de vorbă, el este o statistică nu e o persoana reala pentru minister", a mai spus Cătălin Frâncu.
Cătălin Frâncu spune că fiul său este pregătit pentru etapa următoare, autoritățile însă îl cam contrazic. Copilul trebuie să se mai joace încă un an deşi îşi dorește să meargă la şcoală.
"Eu consider că orice copil dacă stai cu el şi îi dai jucării stimulative, poate să facă ce face copilul meu şi da, fiul meu scrie citește, pune întrebări despre lumea din jur, construiește. Din păcate timpul curge eu chiar cred că este o urgenţă", a mai spus acesta.
Fondatorul DEX online a făcut petiții, memorandumuri, a luat legătura şi cu reprezentanții Inspectoratul Școlar al Municipiului București, dar de fiecare dată s-a lovit doar de refuzuri.
"Acest articol 29 este cel care introduce şi limita de vârstă. Din 2012 până în 2019 metodologia era scrisă într-un mod înțelept. Copiii care nu se încadrează în acea limita de vârsta să fie evaluați şi din 2020 şi anul acest 2022 legea nu mai permite asta", a mai explicat Cătălin Frâncu.
Timp de 7 ani Ministerul a permis înscrierea celor mici chiar şi sub acest prag , însă acum doi ani regulile s-au schimbat.
Că depășim cu 3 zile cu 3 săptămâni sau 3 luni pentru lege este același lucru. Am să vă spun şi din experiența proprie de inspectorat. Veneau să se înscrie astfel de copii şi pentru ca a existat o portiță şi după 1 ianuarie nu a existat o limită. Copiii aveau 5 ani şi o lună când voiau să intre în clasa pregătitoare", spune Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educaţiei
Deşi în România aceşti părinți se lovesc de uși închise, în multe ale țări europene precum Anglia, Franța, Danemarca, Elveția sau Norvegia, legea permite ca cei mici să meargă la școală chiar și la vârste sub 6 ani.