Avem în acest an o producţie estimată de floarea soarelui de 3,3 milioane de tone, cu 1,22 milioane de tone mai mult decât anul trecut.
Stăm foarte bine, dar, în acelaşi timp, foarte prost.
Străinii profită din plin de recolta noastră, din cauză ca noi nu avem unităţi de procesare, adică fabrici de ulei şi alte derivate din floarea soarelui.
În consecință, fermierii noştri vând marfa ieftin la export, iar noi cumpărărm ulei foarte scump din afara ţării.
Aşa se face că uleiul este printre alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului, respectiv cu peste 18% iar creşterea nu se opreşte aici.
Cezar Gheorghe, consultant al Grupului Fermierilor Români, a explicat în emisiunea ”News Hour with CNN” de la Antena 3 de ce există acest paradox al producției mari de floarea soarelui și, în același timp, de ulei din ce în ce mai scump.
”În România, noi suntem angrenați într-un complex comercial, din care beneficiem și pierdem laolaltă. În primul rând, plecăm din bazinul Mării Negre, unde Ucraina și Rusia sunt două țări cu producții foarte mari de floarea soarelui. Ambele țări au politici protecționiste vis a vis de această materie primă. Rusia are o taxă de jumătate din contravaloarea unei tone de floarea soarelui, dar nu mai puțin de 320 de dolari pe o tonă, plus o taxă de export pentru uleiul brut. Practic, acel ulei rămâne în Rusia.
”România, fiind parte a UE, nu are măsuri de protecție”
Ucraina, pe de altă parte, va genera prin producția de semințe de floarea soarelui, un estimat de circa 7 milioane de tone de ulei brut. Nu rambursează TVA-ul la exportul semințelor de floarea soarelui, plus o mică taxă la export. Astfel, materia primă rămâne în țară. Toate companiile mari din lumea asta, multinaționalele, și-au construit acolo facilități de procesare, tocmai în acest scop.
România generează anul acesta circa 34% din tot ce se produce în Uniunea Europeană. Dintr-un total de 9,74 milioane, noi vom genera 3,3 milioane de tone, însă aici intervin problemele, pentru că noi fiind în UE, fiind supuși legii liberei circulații a mărfurilor și a serviciilor, nu avem nicio măsură de protecție pentru a ne proteja materia primă”, a declarat Cezar Gheorghe, consultant al Grupului Fermierilor Români la Antena 3.
Fermierii din România, lideri la producția de cereale și oleaginoase în anul 2021, în UE
Fermierii din România sunt lideri, în Uniunea Europeană, la producția de cereale și oleaginoase în anul 2021, rating-ul „excepțional” pentru recolta agricolă din anul 2021 fiind acordat țării noastre de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative).
Rating-ul „excepțional” pentru recolta agricolă din anul 2021 acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este confirmat de rezultatele obtinuțe de către fermierii români, potrivit Mediafax.
„Culturile vedetă” ale anului 2021 care plasează fermierii din România pe poziția de leader sunt: grâul, orzul și rapița.
Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producția totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană. Producții medii situate peste media națională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul țării în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar și în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani.