În estul Ucrainei, când vântul bate spre zona separatiștilor pro-ruși, localnicii ridică în aer steaguri uriașe ale țării lor, cu ajutorul baloanelor. Vor să le arate rebelilor că acolo este în continuare Ucraina. La fel se întâmplă şi în peninsula Crimeea, teritoriu anexat ilegal de Rusia în 2014.
În 2014, timp de aproape o lună, separatiştii proruşi au controlat oraşul Mariupol. Câteva luni mai târziu, după ce autorităţile de la Kiev au reluat controlul asupra portului, Mariupol a fost ţinta unor bombardamente. Cel puţin 30 de oameni au murit atunci.
După opt ani de război, viziunilor localnicilor s-au schimbat radical. Cristi Popovici şi Bogdan Jujatu au arătat cum văd ucrainenii viitorul lor european
Unul dintre scenariile analiştior militari arată că Rusia ar putea invada dinspre Marea Azov pentru a cuceri oraşul Mariupol şi a-şi crea un culoar terestru liber către peninsula Crimeea, anexată deja de Federaţia Rusă din 2014.
Aceeaşi situaţie este şi la Kramatorsk, oraş în care majoritatea localnicilor aveau, pe timpuri, viziuni pro-ruse. Localnicii din Kramatorsk votează tot mai mult pentru candidaţi pro-Ucraina.
Autorităţile de la Kiev cer Occidentului ajutoare militare mult mai consistente ca până acum. Lipsa muniţiei este una dintre cele mai grave probleme ale forţelor ucrainene.