Pentru un CT sau RMN pacienţii sunt nevoiţi să plătească mii de lei dacă nu mai prind fondurile de la început de lună. Cei care nu bani ajung direct la urgenţă ori plătesc așteptarea cu propria viaţă.
Începutul de lună aglomerează policlinicile şi cabinetele medicilor de familie. Cei mai mulţi vin pentru analize ori pentru a obține o trimitere la medicul specialist.
De acolo cei care au nevoie de un CT sau RMN mai au de obținut un alt bilet medical. Pacienţii se declară umiliți din cauza drumurilor pe care le au de făcut.
"A fost nebunia după lume pentru că eu tot timpul trebuie sa fac analize din trei în trei luni", spune o femeie la Policlinica Titan, din Bucureşti.
"Ar fi mai simplu dacă s-ar digitaliza sistemul, sincer. Aşa să bați drumul până la medicul de familie mi se pare obositor şi trebuie să te încadrezi şi cu programul de la muncă", mai spune şi Alexandra, o tânără de 22 de ani.
"L-am sunat să vină cu cardul şi cu buletinul pentru rezultat. Veneam eu, nu soțul, am crezut că îl mai investighează , dar nu", mai spune o pensionară.
Bolnavii sunt plimbați şi atunci când sistemul informatic al CNAS se blochează
"Înseamnă să plimbăm pacientul în fiecare lună şi cei care ar fi echilibrați şi ar putea să ia rețeta pe 3 luni. Noi cerem de ani de zile să existe şi biletul de trimitere electronic şi cu cât este digitalizat este mai ușor pentru noi, mai transparent pentru sistem şi mai bine pentru pacient că nu e plimbat", spune Marina Pârcălabu, medic de familie.
Din cauza procedurilor greoaie mulţi amână analizele sau investigațiile uzuale.
"Un consult ginecologic ar trebui să fie făcut anual la pacientele care nu se știu cu nicio problema. Din păcate, pacientele care se adresează spitalului mai vin deja cu o problemă, iar câmpul de lupta trebuie mutat către prevenție", spune Mădălina Dumitraşcu, medic Spitalul Polizu.
Un chin este şi pentru cei care au nevoie de un CT sau RMN. Multe clinici private au deja fondurile epuizate. Am încercat să obținem o programare pentru un Computer Tomograf.
"Din păcate săptămâna aceasta nu mi apare nimic disponibil. Vă pot ajuta pentru începutul lunii decembrie. Atunci avem fonduri disponibile", este răspunsul pe care l-am primit.
"Nu mi se pare normal şi chiar nu e normal pentru că noi am plătit atâta timp CAS cât am lucrat şi nu e normal să plătești atât din pensii amărâte", spune o pensionară.
Costul unui CT sau RMN în regim privat poate depăși 2.000 lei. Aproape jumătate din totalul aparatelor RMN sau computer tomograf se află în rețeaua privată de sănătate.