Astfel, dacă acum nu se pot scoate cereale din Ucraina, la anul nu va mai fi nimic de exportat de acolo. Ce se întâmplă acum? Se încearcă exportul pe cale rutieră şi avem două puncte de trecere sufocate de camioane.
În ultimile 7 zile pe la punctul de trecere Albiţa - Leuşeni, au intrat în ţară 2004 camioane şi au ieşit 1700. Şi sunt în continuare cozi kilometrice. La Siret tot în ultima săptămână au intrat în ţară 2200 camioane şi au ieşit 2500.
La intrarea în ţară potrivit datelor de la poliţia de Frontieră se aşteaptă cam două ore.
La ieşire în schimb timpii se pot duce şi la 15 ore. La Siret, cu direcţia Ucraina aşteptau la prânz 400 de tiruri. Coadă este şi în partea ucraineană, până aproape de Cernăuţi.
Sabrina Preda, realizator News Hour with CNN, este acum în Ucraina şi prezintă care este situaţia cerealelor destinate exportului.
"Ireal ce am văzut în această dimineaţă la Porubne, la punctul de frontieră de pe partea celalaltă de Siret, în partea ucraineană, coadă care se întindea pe aproape 22 de kilometri. Imaginaţi-vă TIR-uri întregi de marfă, camioane pline de cereale care erau blocate acolo, deja de zile bune. Unii dintre cei care conduc aceste maşini mi-au spus că stau acolo, chiar de săptămâni întregi.
Este un blocaj. Totul ar face parte de fapt dintr-un plan al lui Vladimir Putin, tocmai pentru a induce această criză alimentară, pentru că ştim foarte bine, Ucraina reprezintă al partrulea cel mai mare exportator din lume pe cereale. Dacă acest blocaj va continua, 49 de milioane de oameni din întreaga lume sunt în risc de foamete. De aproximativ o lună, în România au ajuns undeva la 240.000 de tone de cereale, din Ucraina. Această cantitate reprezintă doar 1% din cerealele care sunt blocate în acest moment.
Autorităţile din Ucraina spun că au pe stoc aproximativ 30 de milioane de tone de cereale. Imaginaţi-vă ce înseamnă acest lucru şi imaginaţi-vă toate ţările sărace din lume, care în acest moment stau cu sufletul la gură, gândindu-se că ar putea intra în foamete. S-au făcut tot felul de presiuni şi paşi, tocmai pentru a se găsi noi rute. Ştim foarte bine, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost săptămâna trecută în Ankara să se întâlnească cu preşedintele Turciei, cu Erdogan, tocmai pentru a găsi o cale de înţelegere, pentru a lăsa ucrainenii să facă acest export de cereale prin Marea Neagră. În acest moment nu este posibil.
S-a găsit o nouă rută care ar ajunge în Spania. Ştim că s-a făcut un astfel de transport, dar foarte mic, de 18.000 de tone, incomparabil cu blocajul care se află în această ţară. Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a avut chiar astăzi o declaraţie despre această criză alimentară care ar urma să vină. Acesta a spus că este o chestiune critică cu consecinţe la nivel global, o consecinţă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi că această criză nu este cauzată de sancţiunile Uniunii Europene asupra Rusiei. De asemenea, a spus că aliaţii NATO trebuie să ajute pentru a se găsi noi rute. Cred că acesta va fi un subiect de discuţie şi mâine aici, în Ucraina. Va avea loc o întâlnire istorică putem spune, pentru că preşedintele Emmanuel Macron va ajunge la Kiev împreună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va fi la Kiev şi noi vă vom ţine la curent cu tot ceea ce se va întâmpla aici. Antena 3, echipa News Hour With CNN este singura echipă de televiziune care va transmite, pas cu pas, tot ce se întâmplă în Kiev, de mâine dimineaţă", a transmis Sabrina Preda, în exclusivitate la News Hour With CNN.