După un drum lung, am ajuns la destinație. Harkov. La frontiera cu Rusia. Sunt garduri. Şi zăpadă, cât vezi cu ochii.
Am ajuns la granița dintre UCR şi Federația Rusă, în tranșeele pregătite de ucrainieni în cazul unui război cu Rusia şi vreau să vă arăt buncărele pe care aceştia le au.
Buncăr din beton armat, cu o uşă foarte grea, iar înăuntru o zonă pe care o pot folosi pentru menţinerea pozițiilor.
Aici se pot monta mitraliere şi tot felul de arme şi aici şi aici, pentru a observa dincolo. Dincolo da, e Federația Rusă.
O sobă pentru a se încălzi, lemne pentru a sta în poziție cât mai mut timp şi haideți să vă arăt şi tranșeele.
Vorbim de o linie de 100 de km de tranșee, buncăre, șanțuri, şi de jur împrejur un gard de sârmă ghimpată la fel pe 100 de km. Este infrastructura pe care ucrainienii o au în acest moment pentru lupta corp la corp, pentru lupta de aproape cu Federația Rusă, cu Rusia dacă invazia se produce.
Cum arată gardul de 100 de km de la granița Ucrainei cu Rusia
A nins foarte mult în ultimele 2 săptămâni, stratul de zăpadă este gros, peste 1 m şi în cazul unui conflict vremea se dovedeşte atât pentru unii cat şi pentru alţii dificilă.
Poliţiştii de frontieră, înarmaţi, ne-au condus până la tranșeele săpate în calea rușilor. Ne-au permis cu greu accesul în zonă. Dar ne-au explicat deschis cum se vor apăra în caz de conflict.
„Frontiera Ucrainei cu Federația Rusa este fortificată cu mai multe soluții inginerești: cu șanțuri anti-tanc, banda de control, dar şi gard de sârmă ghimpată
Această construcție este din beton armat şi a fost proiectată ca refugiu şi punct de tragere pentru personalul militar în cazul unei eventuale invazii militare ruse", spune Nicolae Ferin, Serviciul de Stat pentru Paza frontierei al Ucrainei.
Zonele strategice filmate în exclusivitate de echipa Antena 3
Oamenii sunt îngrijoraţi, sunt mișcări de trupe dincolo de acest gard la câţiva km, atât rusii cât şi NATP şi SUA se înarmează. Este un război rece în acest moment între cele 2 părți, un război al înarmării deşi atât Rusia cât şi NATO şi SUA spun de cealaltă că ar trebui să se dezarmeze.
Realitatea este că se încordează unii la ceilalți, sperăm calea diplomatică să fie cea care rezolvă această criză.
Acesta este un punct de observație pe granița dintre Ucraina şi Rusia şi sunt zeci de astfel de obiective amplasate pe o distanță de 100 de km.
Ele sunt dotate acolo sus cu o cameră de termoviziune care poate urmări teritoriul rusesc până la câţiva zeci de km depărtare.