Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Investiţie un miliard de euro în transportul cu tramvaiul în Bucureşti. Cheltuiala este inutilă în acest moment

Investiţie un miliard de euro în transportul cu tramvaiul în Bucureşti. Cheltuiala este inutilă în acest moment

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:44 16 Feb 2024 Modificat la 19:44 16 Feb 2024

Am investit aproximativ 880 de milioane de lei în tramvaie noi şi mai urmează să cheltuim încă 500 de milioane de euro pe şine noi de tramvai. Chiar şi aşa, noile tramvaie mai mult bat pasul pe loc din cauza pierderilor de energie electrică din sistemul de alimentare.

Primarul general susţine că tramvaiele nu rămân fără curent chiar atât de des.

Săptămâna trecută, de exemplu, toate tramvaiele care circulau din sud către centrul oraşului au rămas blocate timp de o oră după ce sistemul a cedat din nou.

Investiţie uriaşă făcută de Primăria Capitalei degeaba

Unul dintre planurile principale pentru Nicuşor Dan în ultimele luni de mandat este axat pe începerea lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai. Deşi se vor investi peste 500 de milioane de euro, tramvaiele vor fi alimentate tot de sistemele vechi de 20 de ani.

Întrebat dacă investiţiile vor viza şi modernizarea sistemului de alimentare pentru a nu mai cauza blocaje zilnice în traficul din Bucureşti, primarul general susţine că problema nu e chiar atât de mare.

Am încercat să aflăm mai multe despre această situaţie de la cei care se lovesc de ea, însă vatmanii companiei au interdicţie de a vorbi. În unele zone ale Bucureştiului, stâlpii de tensiune au ajuns să fie crăpaţi, sparţi sau plini de rugină.

Ultimele investiţii în sistemul de alimentare cu energie electrică în zona de transport public s-au făcut pe mandatul lui Adriean Videanu, undeva prin anii 2004-2008.

Pe lângă lipsa investiţiilor din partea municipalităţii, Bucureştiul mai are o problemă esenţială

O problemă care duce la lipsa tensiunii din sistemul de alimentare cu energie pentru funcţionarea tramvaielor este şi consumul imens înregistrat în Bucureşti. Cel mai mare distribuitor a anunţat vara trecută că a înregistrat o majorare de consum electric în zona de nord a capitalei cu 54% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Teoretic, România are un sistem de producție a energiei electrice de mari dimensiuni.

În practică, însă, 8000 de MW, adică o treime din cei 24.000 de MW, cât este puterea instalată la nivel național, nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de mult timp. 

×
Etichete: tramvaie București
x close