Tetraevengheliarul este scris în limba slavonă, iar experţii care l-au examinat susţin că a fost realizat între secolele al XV-lea și al XVI-lea, fie la mănăstirea Neamţ, fie la mănăstirea Bistriţa.
Acelaşi călugăr a mai scris de mână un manuscris la mănăstirea Neamţ, care se află acum în Biblioteca Sfântului Sinod. Acesta va fi scos la licitație miercuri de statul român. Prețul de pornire va fi de 20.000 de euro.
"La momentul acela, însă era mai simplu să faci o bijuterie decât o carte pentru că se caligrafia cuvânt cu cuvânt și în condiții tehnice destul de precare.
Te foloseai de penițe și de cerneluli obținute din substanțe naturale folosind o hârtie deosebit de scumpă. Și deja i se ridică costul la anumite volume", a spus Damian Anfile, teolog.
Textul a fost scris pe o hârtie care se folosea în ţări precum Germania sau Italia şi, puţin mai târziu, în România, la Sibiu. Legătura manuscrisului este în piele de vițel pe scoarțe din lemn.
Experți ai Bibliotecii Sfântului Sinod, Academiei Române și Muzeului Național de Istorie au confirmat autenticitatea cărţii. Ei au descoperit că asupra paginilor nu a existat, de-a lungul timpului, nicio intervenție, nici măcar minoră.
Tetraevengheliarul va si scos la licitaţie pe 29 mai, alături de alte cărți precum una tipărită de părintele Antim Ivireanul sau prima Evanghelie scrisă la București, în 1682.