Cerealele și rapița se numără printre plantele care au nevoie de temperaturi scăzute pentru a se dezvolta. În timpul sezonului rece începe fenomenul de iernare, o perioadă de repaus al plantelor. Pe timpul de căldură acestea acumulează nutrienți pe care îi stochează pentru a face față iernii. Temperaturile peste normalul perioadei induc planta în eroare.
Alternanța de temperaturi ridicate și temperaturi scăzute bulversează metabolismul plantei și se realizează o decălire la nivelul plantei. La temperaturi mai scăzute, dacă planta este decălită, aceasta moare. Dacă planta ar fi călită, ar rezista și la -20 de grade.
Termometrele arată cu 10 grade în plus față de normalul perioadei, iar meteorologii anunță o iarnă călduroasă.
Citește și: Copil de doi ani, blocat în mașină. Pompierii din Neamț au intervenit pentru a-l salva
"Temperaturile mai scad, dar rămân peste cele normale din această perioadă. Trendul este de scădere. Vom avea maxim cuprinse între 3 - 9 grade Celsius", a declarat Meda Andrei, meteorolog.
Schimbările climatice transformă agricultura într-un domeniu greu de gestionat
La Universitatea de Științe Agronomice din Capitală s-au discutat soluții despre combaterea fenomenului.
"Noile tehnici genomice sunt tehnici specifice prin care oamenii de știință pot modifica materialul genetic a unui organism. Putem determina anumite caractere dorite de fermieri, precum anduranță sau rezistența la anumite boli, dăunători sau temperatură", a precizat Andrei Măruțescu, Alianța Industriei Semințelor.
Comisia Europeană a venit cu o serie de propuneri legată de utilizarea noilor tehnici în agricultură pentru a-i ajuta pe fermierii care au nevoie de ajutor pentru a accesa tehnologii de ultimă generație.