Mai multe teatre din ţară au primit în ultima lună facturi uriaşe la energie electrică şi gaze naturale şi sunt în imposibilitate de plată.
Teatrul Maghiar din Cluj poate ajunge la un pas de colaps. Ultima factură la gaz a fost de 26.000 de lei însă, directorul instituţiei spune că se aşteaptă la o creştere mult mai mare. Asta pentru că luna aceasta au fost nevoiţi să reînoiască contractul cu furnizorul, care a fost semnat la un preţ uriaş: 850 de lei pe megawatt oră, faţă de 108 lei cât era înainte.
Toţi directorii de teatre din Cluj au înaintat un memoriu către ministerul Culturii şi cer ca instituţiile de spectacol să fie incluse pe lista celor care primesc compensări.
"Ne așteptăm la o factură de aproximativ 200.000 de lei la gaz și dacă creșterea la energie elctrică va fi de 300%, aproximativ 40.000 de lei. Tot bugetul nostru la capitolul bunuri și servicii s-ar duce la plata facturii. Nu vom mai fi în stare să facem producții noi", a declarat, pentru Antena 3, Tompa Gabor, director Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
De la 9.000 de lei, în luna iunie a anului trecut, factura la energia electrică de la teatrul din Târgu mureş a ajuns în această lună la 41.000 de mii de lei. Iar pentru gazele naturale, instituţia are de achitat 255 de mii de lei. Sumă care poate duce la suspendarea activităţii.
"Ne mai rămâne un sigur lucru, să mărim prețurile. Unde, cât mai dă publicul, sper să rezolve. Și, dacă nu, plătim cât avem și după aceea închidem și... a fost un vis frumos. Toate teatrele din România riscă să fie închise din cauza facturilor", a declarat, la rândul său, Gáspárik Attila, managerul Teatrului Național din Târgu-Mureş.
Şi factura primăriei Borş, din judeţul Bihor a crescut exponenţial. Mai exact, de 7 ori, ajungând la 100.000 de mii de lei. Edilul comunei ia acum în calcul măsuri drastrice pentru a reduce cheltuielile.
"Am luat în calcul și închiderea anumitor clădiri unde sunt niște activități sau reducerea temparaturii. Până acum în sala de sport au fost 16 grade, o să reducem temperatura la 12 grade. Sau putem sista această activitate", a declarat Geza Batori- primar comuna Borș.
Mai mult, în unele se renunţă la dezvoltarea infrastructurii oraşelor pentru achitarea facturilor.