Motivul: Kievul primește armament occidental prin țări NATO vecine Ucrainei.
Multe arme au intrat pe teritoriul Ucrainei din Polonia sau România.
Rușii ar putea ataca din Belarus anumite zone aflate situate dincolo de granița cu Polonia.
De asemenea, trupele Moscovei ar putea ataca din Marea Neagră, țintind obiective strategice din România.
"Cred că este foarte posibil ca el (Putin) să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție, locuri de unde vin proviziile, inclusiv din interiorul Poloniei.
Senator american: "Cea mai mare temere e că Putin ar putea ordona atacarea unui centru NATO din Polonia"
Se vorbește mult despre un atac nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO. De exemplu, (un atac) vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție (...)
O lovitură împotriva unui centru de aprovizionare NATO dintr-un loc din Polonia ar ridica, cu siguranță, chestiunea unui atac direct împotriva unui aliat NATO", declară senatorul republican Marco Rubio.
Un alt motiv de îngrijorare, nu doar la Washington, ci pe plan mondial, este posibilitatea ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică.
Într-un astfel de scenariu Statele Unite ale Americii ar interveni categoric, spune David Petraeus, fost director al CIA.
Fost șef al CIA: "Dacă Putin ordonă un atac nuclear, flota rusă din Marea Neagră va fi distrusă"
Potrivit lui Petraeus, dacă Putin ar recurge la o armă nucleară tactică, atunci Statele Unite ale Americii şi aliații lor vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina, dar și întreaga flotă rusă din Marea Neagră.
Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, consideră că probabilitatea ca președintele rus să ordone un atac nuclear este redusă.
"Vladimir Putin are mii de arme nucleare, dar cred că este foarte puțin probabil să le și folosească. În primul rând, ar fi imposibil ca Statele Unite ale Americii să nu se implice direct și cred că Kremlinul e conștient de asta.
General (r) american: "Nu putem permite cuiva să folosească arme nucleare"
Nu știu exact care va fi răspunsul Statelor Unite, dar ar fi unul semnificativ pentru că, normal, nu putem permite cuiva să folosească arme nucleare. China, India, Pakistan, Iran, Coreea de Nord, toate aceste țări ar urmări cum ar răspunde Statele Unite ale Americii la folosirea unei arme nucleare.
Dacă nu răspundem rapid și în forță, acesta ar fi un mesaj pentru ei că și ei pot folosi arme nucleare pentru a amenința și intimida o țară vecină. Deci aici nu e vorba doar de Ucraina.
Nu știu cum ar reacționa președintele Statelor Unite, dar sunt singur că Pentagonul i-ar da o listă de opțiuni și, repet, Kremlinul cred că știe asta și cred că ultimul lucru pe care și-l dorește e ca Statele Unite ale Americii să fie direct implicate", estimează Ben Hodges.
Foto: rachetă Kalibr lansată de pe o navă militară rusă