Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Surse: România nu poate da sistemul Patriot Ucrainei, potrivit analizei MApN

Surse: România nu poate da sistemul Patriot Ucrainei, potrivit analizei MApN

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:42 04 Iun 2024 Modificat la 18:50 04 Iun 2024
Patriot

Potrivit surselor, analiza făcută de Ministerul Apărării arată că nu ne permitem în acest moment să renunţăm la vreo componentă de apărare antiaeriană.

Şi, chiar dacă analiza este gata, preşedintele a decis să mai tragă de timp cu anunţul oficial şi să convoace CSAT abia după alegeri.

Motivul neoficial al amânării este că nu vrea să influenţeze alegerile locale.

România a cheltuit în ultima perioadă miliarde de euro pentru înarmare, dar avem un singur sistem Patriot operaţional

Ţara noastră a achiziţionat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele patru sisteme livrate, doar unul este deja operațional.

Cele şapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Şmîhal, a declarat, recent, că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi „victoria tuturor democraţiilor”, dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor Kievului.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie.

Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Şmîhal.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiţie în securitatea României.

Iohannis: Eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luna trecută, referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat în legătură cu varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina.

×
TOP articole
x close