Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Studiu: Consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate poate scurta durata de viață cu peste 10%

Studiu: Consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate poate scurta durata de viață cu peste 10%

hamburger getty images
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 500.000 de oameni, timp de 30 de ani / sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   19:48

Un studiu recent sugerează că alimentele ultraprocesate, adică produsele convenabile ca preț, gata de consum, ar putea să ne scurteze viața. Deși multe dintre ele sunt elemente de bază în multe diete, acestea prezintă riscuri semnificative pentru sănătate.

„Alimentele procesate sunt peste tot, iar noi cercetări sugerează că unele ar putea fi mai periculoase decât am crezut”, a declarat corespondentul CNN, Julia Vargas Jones.

Un studiu preliminar, care a urmărit peste 500.000 de persoane, timp de aproape trei decenii, a constatat că, pe termen lung, consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate poate scurta durata de viață cu 15% pentru bărbați și cu 14% pentru femei. 

Carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații și mezelurile, ocupă, de asemenea, un loc fruntaș, fiind legată de bolile de inimă și de diabet.

Consumul de alimente ultraprocesate s-a dublat între mijlocul anilor 1980 și 2018, arată un alt studiu recent, iar aceste produse reprezintă acum până la 60% din dieta medie.

Ele duc la inflamații, duc la o depozitare mai mare a grăsimilor care cauzează cantități mari de sodiu, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și la riscul de accident vascular cerebral.

Ingredientele artificiale au fost, de asemenea, legate de cancer, în special carnea procesată a fost considerată un agent cancerigen.

Alegerea alimentelor integrale poate face o diferență semnificativă în sănătatea pe termen lung

Asta înseamnă că alimentele cum ar fi mere, struguri, portocale, castraveți, cartofi sau pui ar trebui să fie alimentele debază pe care ar trebui să ne concentrăm.

Specialiștii susțin că, în cazul poftele nu se potolesc, și vrem neapărat să consumăm un hot dog sau poate un suc obișnuit, ar fi bine să o facem foarte rar.

Studiul a constatat, de asemenea, că și persoanele care au o greutate considerată normală și care respectă diete mai bune sunt încă expuse unui anumit risc de deces mai devreme din cauza consumului acestor alimente ultraprocesate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close