Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Stelele ar putea deveni invizibile în 20 de ani | Specialiștii avertizează asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor

Stelele ar putea deveni invizibile în 20 de ani | Specialiștii avertizează asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor

Stelele nu ar mai putea fi vizibile în 20 de ani din cauza poluării luminoase, transmit jurnaliştii de la The Guardian.

stele invizibile in 20 de ani avertisment specialisti sanatate
Stelele ar putea deveni invizibile în 20 de ani | Specialiștii avertizează asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    31 Mai 2023   •   18:41

Utilizarea fără discernământ a iluminatului public, a străzilor, reclamelor și a locurilor de sport, parcări, aeroporturi, va duce la acest fenomen, despre care specialiştii spun nu doar că ne privează de cerul frumos al nopţii, dar are efecte asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor.

Astronomii au raportat că în 2016 deja Calea Lactee nu mai era vizibilă pentru o treime din umanitate, iar poluarea luminoasă s-a înrăutățit considerabil de atunci.

Majoritatea constelațiilor majore nu vor mai fi identificabile în 20 de ani.

Mai mult, fizicianul Christopher Kyba, de la Centrul German de Geoștiințe, spune că poluarea luminoasă determină acum luminarea cerului nocturn cu o rată de aproximativ 10% pe an.

Mai exact, Un copil născut astăzi unde sunt vizibile 250 de stele, ar putea să vadă doar aproximativ 100 până la 18 ani, declară acesta.

Dacă ne uităm pe Harta Poluării Luminoase vedem că vestul Europei e acoperit de lumină artificială. Mai ales în jurul marilor Capitale şi metropole. În România, mai puţin, şi poate că acesta e singurul efect pozitiv al lipsei de infrastructură de la noi din ţară.

Acum, spun specialiştii, problema este că poluarea luminoasă are consecințe ecologice grave. Țestoasele marine și păsările migratoare sunt ghidate de lumina lunii.

Speciile nocturne sunt afectate. Iar la oameni, expunerea la lumină după apusul soarelui ne dă peste cap ritmul circadian.

×
Subiecte în articol: stele
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close