Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sortimentele de miere preferate de români s-ar putea scumpi. Apicultor: "Salcâmul ar fi bun de cules, însă albina nu iese din stup"

Sortimentele de miere preferate de români s-ar putea scumpi. Apicultor: "Salcâmul ar fi bun de cules, însă albina nu iese din stup"

Mierea de salcâm sau de rapiţă va fi mult mai puţină pe piaţă anul acesta. Stabilitatea temperaturilor este crucială pentru o producție de miere de calitate și în cantități adecvate, însă anul acest am avut atât de multe fluctuaţii ale vremii încât şi activitatea albinelor a fost afectată. Aşa că este posibil să vedem preţuri mult mai mai pentru anumite sortimente de miere.

Sortimentele de miere preferate de români s-ar putea scumpi. Apicultor: "Salcâmul ar fi bun de cules, însă albina nu iese din stup"
Sortimentele de miere preferate de români s-ar putea scumpi. Apicultor: "Salcâmul ar fi bun de cules, însă albina nu iese din stup"
de Mia Lungu    |    22 Mai 2024   •   18:20

Salcâmul are nevoie de condiţii specifice pentru a înflori corespunzător şi pentru ca florile sale să producă nectar. Temperaturile scăzute sau variațiile bruște pot întârzia aceste procese şi, în acelaşi timp, afectează şi albinele. Pentru ca insectele să fie active, temperaturile trebuie să fie constant peste aproximativ 10-12°C.

"Salcâmul, cât de cât, ar fi bun de cules, însă albina nu iese din stup. Floarea de salcâm este sensibilă și nu secretă nectar decât la o anumită temperatură, atât ziua cât și noaptea. Chiar dacă albina ar ieși, timid așa, din stup, nu ar găsi nectar în floare.", explică Mihăilă Prahoveanu de la Asociaţia Apicultorilor Buzoieni.

Probleme sunt şi cu mierea de rapiţă. Această plantă are o perioadă de înflorire bine determinată, iar temperaturile prea mai sau prea mici pot cauza stres termic, afectând dezvoltarea florilor și, implicit, producția de nectar.

"La culesul de rapiță, în zona noastră a Buzăului, la fel, temperaturile scăzute au făcut ca producția să fie foarte slabă, sau la unii apicultori să fie zero. Aici este fagure, aici este căpăcit, în zona de sus, aici e necăpăcit. Adică nu au ajuns să umple celulele de așa natură încât să căpăcească. Normal, extracția se face când toată rama e căpăcită.", a explicat apicultorul, la Antena 3 CNN.

Variaţiile de temperatură le pot fi fatale albinelor. Multe dintre ele ajung să nu se mai întoarcă în stupi.

"Dacă ne uităm în jur, albină multă căzută, datorită curenților reci. Ne mai uităm și în stupi și vedem că din ce era ieri nu mai este astăzi.", subliniază el. 

În ciuda acestor dificultăți, România rămâne pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de stupi, cu aproape două milioane de stupi activi​. Ţara noastră produce anual în jur de 30.000 de tone de miere, ceea ce reprezintă aproximativ 13% din producția totală a Uniunii. 

×
Subiecte în articol: apicultor miere scumpiri romani salcâm albină
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Imagini exclusive cu tinerii găsiți morți într-o cameră de hotel
x close