Incertitudinea şi haosul domnesc în a doua săptămână de şcoală. În localitatea Afumaţi săptămâna a început online pentru elevi, dar de marţi se revine la şcoală.
Decizia luată la nivel de judeţ nu a fost legală, conform ministrului Educaţiei. Şi alte şcoli din ţară s-au închis din cauza numărului mare de îmbolnăviri.
Întrebat dacă a avut vreo discuție cu ministrul Sănătăţii înainte de începerea şcolilor şi de ce nu s-au folosit testele aflate în depozite, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că testele nu s-au utilizat pentru că majoritatea părinților nu şi-au dat acordul.
„Da discuții au existat și da există în continuare. Decizia însă la acest moment este aceea de testare a tuturor cazurilor simptomatice și a tuturor cazurilor de infectare, testare a contacților direcți. Mai mult decât atât, vreau să vă reamintesc că au fost peste un milion de teste la începerea școlii din care s-au folosit puțin peste 20.000, procent infim pentru că părinții nu şi-au dat acordul pentru testarea cu aceste texte pe care le-au considerat invazive, uneori pe bună dreptate, mai ales la elevii de vârstă mică.
Am cerut și primului ministru al României omologarea testelor non invazive așa cum sunt omologate și în alte țări europene, pentru a putea avea o testare mai facilă și o testare a acceptată de către părinții în școli, ca măsură de protecție sanitară.
Am insistat luni de zile pentru omologarea acestor texte, nu s-a făcut această omologare până acum. Aș vrea să vă reamintesc faptul că premierul României a făcut o declarație publică prin care a cerut celeritate în omologarea testelor, declarația datează de acum două zile. Totul ar fi fost foarte simplu dacă am fi beneficiat de acordul părinților pentru vaccinare", a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
În replică, Ana Măiţă, preşedintele asociației "Mame pentru mame" i-a adresat o invitație ministrului Educaţiei să studieze câteva cifre şi să vadă dacă ordinul comun pe care îl susţine cu atâta fermitate este făcut prost pentru că nu protejează copiii.
"Acest ordin de ministru este prost făcut şi nu ne protejează copiii”
„Aș vrea să îi transmit domnului ministru o serie de cifre pe care să le studieze un pic și să vadă, dacă nu cumva acest ordin de ministru pe care îl tot scoate în față cu mare fermitate este prost făcut și nu ne protejează copiii.
Astăzi avem 230 de copii internați cu COVID în România din care 20 sunt la ATI. Asta înseamnă că au tub băgat pe trahee și nu respiră decât cu ajutorul ventilatoarelor medicale. Este în creștere acest număr față de zilele trecute și probabil că va tot crește.
Domnul ministru ne spune ceea ce practic spune și acest ordin pe care repet, îl subliniază cu mare fermitate că ziua de vineri este o zi etalon.
Domnule ministru dacă vineri trecută au fost 5,9 la mie cazuri, sâmbătă s-au făcut șase, duminică au trecut de 6:00 la mie cazurile în localitatea Afumați, dumneavoastră credeți că elevii noștri vor fi mai protejați dacă merg la școală până la vinerea ce urmează ca să se înscrie în textul foarte restrictiv al ordinului dumneavoastră?
Adică practic ei vor fi expuşi toată săptămâna la o rată de infectare enormă pentru că dumneavoastră țineți cu dinții de această zi de vineri?
Din punct de vedere epidemiologic nu face absolut niciun sens aceasta prevedere pe care, repet, o subliniați și o impuneți cum mare fermitate", a spus Ana Măiţă care l-a invitat pe Sorin Cîmpeanu să nu mai îndrăznească să îi spună despre responsabilitate când copii sunt vin la şcoală cu cadre medicale nevaccinate.
În replică, Sorin Cîmpeanu a precizat că în primul rând ordinul de ministru reglementează activitatea în școli, iar creșterea numărului de cazuri ar fi generat de finalul vacanței de vară în care copiii au fost în spaţii aglomerate sau pe litoral.
„În primul rând ordinul de Ministru reglementează activitatea în școli. Cazurile de infectare de care faceți vorbire sunt cazuri de infectare la finalul vacanței de vară în care copiii noștri au fost pe plaje supraaglomerate, la evenimente sociale și în tot felul de alte locații, nicidecum nu sunt generate de infectare în școală
Mai mult decât atât, amintesc din punct de vedere epidemiologic asumarea a fost a Ministerului Sănătății pentru că ordinul este comun semnat și de ministrul Sănătății. Nu cred că cineva își poate imagina o țară în care școlile se închid lunea, se deschid marțea, se deschid miercurea și te deschid iarăși vinerea. Este nevoie de predictibilitate", a mai precizat Cîmpeanu.
„Nu îndrăzniți să îmi spuneți mie de responsabilitate. Am copil de 12 ani pe care nu îl pot vaccina”
În replică, Ana Măiţă i-a transmis că nu poate fi vorba de responsabilitate asumată când copiii merg la şcoală, iar părinţii stau cu sufletul la gură ca să nu se îmbolnăvească.
„Domnule ministru nu îndrăzniți să îmi spuneți mie de responsabilitate. Am copil de 12 ani pe care nu îl pot vaccina și pe care ar trebui să îl trimit la școală fizic și pentru care îmi tremură sufletul să nu se îmbolnăvească. Nu îndrăzniți să îmi pun spre mie de asumare.
Ați făcut presiuni asupra Ministerului Sănătății să vă accepte condițiile de neacceptat prin care puneți în pericol copiii. Vaccinare nu vreți să impuneți cadrelor didactice, testare nu faceți cum îndrăzniți să spuneți că vă asumați ceva.
„Sunt hotărâtă se chem în instanță și să pedepsesc așa cum spune legea și pe dumneavoastră și pe orice ministru”
Asociația "Mame pentru mame" va plăti avocat în instanță pentru orice familie care va avea un copil sub 12 ani îmbolnăvit grav sau decedat din pricina Covid-19 la școală, pentru că eu sunt hotărâtă se chem în instanță și să pedepsesc așa cum spune legea și pe dumneavoastră și pe orice ministru care ne-a trimis copiii în prima linie a acestei boli fără nici un fel de responsabilitate și asumare", a mai spus Ana Măiţă la Antena 3.
Dialogul dintre Ana Măiţă şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pe larg, în materialul de mai jos.