Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Soluţii inteligente care reduc factura la energie cu 30%. Cât costă un sistem smart pentru toată casa

Soluţii inteligente care reduc factura la energie cu 30%. Cât costă un sistem smart pentru toată casa

Cristi Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:34 07 Ian 2022 Modificat la 19:49 07 Ian 2022
fum_0
Sursa foto: Antena 3

Becurile inteligente, prizele şi termostatele controlate cu telefonul mobil sunt câteva soluţii la îndemână pentru a plăti mai puţin întreținerea lunară. În ultimul an, piaţa dispozitivelor smart home a crescut cu 70% în România. 

„Temperatura putem să o setam în funcție dacă suntem acasă sau nu.  În momentul în care nu suntem acasă, putem să pornim de la distanţa", spune Dragoş Molotca, specialist în case smart.

Acest sistem inteligent montat într-o locuinţă din Sectorul 2 conţine senzori pentru reglarea temperaturii, stingerea becurilor şi acţionarea aerului condiţionat.

Iar vara, draperiile se trag automat când bate soarele în geam, pentru a crea umbră în interior. În doi ani de zile, proprietarul a făcut o economie uriaşă faţă de vecinii săi, care nu au o casă inteligentă.

Soluţii inteligente care reduc factura la energie cu 30%

"Diferenţa in doi ani de zile faţă de vecinii mei care au același tip de casa dar fără automatizare a fost 2.000 m3 de gaz. Undeva la 2.500-3.000 de lei", a mai spus Dragoş Molotca, specialist în case smart.

În timp, bărbatul, IT-ist de meserie, şi-a transformat pasiunea pentru dispozitive inteligente în afacere. Acum, amenajează la comandă sisteme care economisesc energie.

„Aici avem un tablou de automatizare pentru această locuinţă smart, va avea integrată partea de încălzire, răcire, lumini. Tot sistemul are diferiți senzori în puncte cheie ale casei, ne ajută să eficientizăm partea de consum", a explicat Dragoş Molotca, specialist în case smart.

Afacerea lui a explodat în ultimul an, când tot mai mulţi români au căutat soluţii pentru o factură mai mică la curent sau gaze.

Cât costă un sistem smart pentru toată casa

Ca să aveţi o factură mai mică la energie, nu trebuie să transformaţi întreaga locuinţă într-una inteligentă. Puteţi apela şi la soluţii mai simple. Spre exemplu, înlocuiți toate becurile clasice şi prizele clasice cu unele care pot fi controlate prin telefon.

„Becurile inteligente sunt foarte interesante. Au opțiune pornit oprit de pe tableta sau telefon. Poate fi transformat în bec de veghe şi schimbată culoarea", a spus Alin Ianoş, specialist marketing ENEL.

Şi unii furnizori de energie pun la dispoziția clienților pachete inteligente prin care pot fi controlate caloriferele, centralele pe gaze sau aparatele de aer condiționat. 

Un bec inteligent costă între 35 şi 120 de lei, o priză inteligentă între 50 şi 100 de lei, iar montarea unui sistem inteligent în toată casa pleacă de la 500 sute de euro şi poate ajunge 2-3.000 de euro, în cazul locuințelor foarte mari.

×
TOP articole
x close